Alba Iulia: Portret: Ioan Harabagiu un inginer auto cu suflet de poet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret: Ioan Harabagiu un inginer auto cu suflet de poet
Alba Iulia: Portret: Ioan Harabagiu un inginer auto cu suflet de poet

Ioan Harabagiu spune despre sine că este un visător convins, care deşi mai toată viaţa a ascultat sunetul motoarelor s-a lăsat impresionat şi de dulceaţa versurilor. Inginerul auto din Alba Iulia, la acest moment pensionar, este redactorul şef al revistei „Speranţa“, realizată de cei care frecventează   Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Alba Iulia.

Ioan Harabagiu consideră că cea mai frumoasă perioadă din viaţa lui a fost cea a anilor petrecuţi în liceu, la Alba Iulia. „Am început să public poezii de dragoste, în revista liceului „Horea, Cloşca şi Crişan”, care se numea „Gând tineresc”. La acel momenet am început să scriu şi scrisori pentru prietenii mei îndrăgostiţi cu care mai apoi să impresioneze fetele“, a spus Ioan Harabagiu. Inginerul poet spune că mai apoi în facultate a continuat să scrie astfel de scrisori, pentru care era recompensat de către prieteni.

 „Scriam şi în numele fetelor şi ele erau printre cliente. S-a întâmplat de vreo câteva ori să scriu scrisori de dragoste în numele unor fete, către prietenii lor. Problema era că eram chiar eu îndrăgostit de ele. Mă durea inima, dar scriam“, şi-a amintit albaiulianul. Ioan Harabagiu spune că epistolele de inimă albastră le scria în funcţie de tinerii săi clienţi, dar că în unele cazuri folosea aceaşi idee sau sintagmă.

„Dacă ştiam că nu au cum să se întâlnească mă adresam fetelor, cărora le scriam în numele altora, cu expresia „Frumoasa visurilor mele”. Mai târziu ceva de genul asta a spus şi Marcel Pavel, la vreo 20 de ani distanţă“, a mai spus poetul.

Poezie despre dacia „Gilda“


În timpul facultăţii Ioan Harabagiu a făcut parte şi dintr-un grup de tineri care a realizat unul dintre primele autoservice-uri studenţeşti. „Toată echipa era formată din studenţi, iar pentru iniţiativă am primit o bursă de studiu în 1976, în fostul RFG, unde am vizitat mai toate fabricile mari de automobile“, a explicat albaiulianul. Marca de maşini la care ţine însă cel mai mult este Ferarri.

 „Îmi place si Mercedes, mai ales dacă e gri. E o poveste în spatele acestei maşini. Între firmele Ferarri şi Mercedes Benz au fost mereu competiţii. La unul dintre concursuri s-a impus o limită de greutate. Maşina Mercedes era mai grea şi directorul sportiv a ras toată vopseaua de pe maşina de curse. A scăpat de un surplus de trei kilograme, a câştigat concursul şi s-a ales şi cu o nouă maşină“, a explicat inginerul auto.

Poezia şi maşinile au un punct comun pentu Ioan Harabagiu. „Am ţinut mult la o dacie, pe care am schimbat-o mai apoi prin programul Rabla. Am botezat-o Gilda şi pentru ea am scris şi o poezie“, mai explică poetul inginer.

Cum aţi devenit redactor şef al revistei „Speranţa“?
I.H.: Cu toate că sunt mai tânăr am fost ales în Consiliul Seniorilor de la Centrul de zi pentru vârstnici din Alba Iulia, care a hotărât realizarea revistei. Mai apoi am fost ales şi redactor şef al revistei. Este o onoare şi o plăcere deosebită să poţi să îi mulţumeşti pe vrâstnici cărora li se luminează faţă dacă îşi văd un gând sau o poezie publicată.

Ce fel de poezie scrieţi?
I.H.: Mie îmi place să cred că ceea ce scriu eu este poezie. Am apreciat întotdeauna poezia clasică. Încerc să scriu cu rimă, dar scriu şi vers alb. Eu am rămas, însă, un iubitor al poeziei lui Minulescu, Edgar Allen Poe, Francais Villon şi Shakespeare.

Ce-i place:
Îmi place să visez la lucruri frumoase. Unul dintre cele mai frumoase vise ale mele, nu unul din cele pe care le ai în somn, este să mă plimb prin centrul vechi al Albei Iulia iar în drumul meu să întâlnesc doar oameni fericiţi.

Ce nu-i place:
Sunt trei lucruri pe care le urăsc: minciuna, hoţia şi prostia. Nu îmi place nici lipsa de civilizaţie pe care o văd la o parte dintre tineri. Resturi şi ambalaje aruncate pe jos, muzică la maxim din maşini, e ceva groaznic.

Profil:

Născut: la 24 iulie 1954, la Alba Iulia
Studii: Facultatea de mecanică auto Piteşti
Familie: Căsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite