Alba Iulia: Portret. Ioan Hădărig a transformat Aiudul în capitala culturală a judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Ioan Hădărig a transformat Aiudul în capitala culturală a judeţului
Alba Iulia: Portret. Ioan Hădărig a transformat Aiudul în capitala culturală a judeţului

Poetul aiudean Ioan Hădărig a publicat patru volume de carte şi spune cu modestie că scrisul este pentru dânsul o datorie, în sensul că simte nevoia să spună un anume lucru.

Ioan Hădărig scrie încă din şcoala generală. „Am actualizat versurile lui Coşbuc“, spune cu umor liricul. A publicat mai târziu în revista liceului şi a participat la diverse olimpiade. A scris şi proză, chiar o piesă de teatru, dar a publicat foarte puţin. Poezia îl reprezintă, îl defineşte. „Îmi place să citesc poezia cu rimă, dar scriu doar în versuri albe“, afirmă cu simplitate. Îl întrebăm dacă nu s-a folosit în creaţia lirică de finul umor ce-l caracterizează. Răspunde scurt: „Poezia e un lucru serios pentru mine“.

„Apocalipsa după Ioan“, volumul preferat

A debutat în 1977, în „Poarta inimii“, antologie purtând amprenta scriitorului Ion Mărgineanu. Prima sa apariţie editorială în volum s-a consemnat în anul 1996 când a editat, avându-l ca redactor pe regretatul Mircea Cenuşă, „Iubirea pe o cruce de nisip“. Poemele sale au apărut într-un volum de carte colectivă, alături de creaţia omului de litere Nicolae Komives intitulată „Autoportret în zgomotul oglinzii“. Volumul a fost foarte bine primit de criticii literari, considerat fiind de Adrian Popescu şi Alexandru Cistelecan drept unul dintre cele mai bune volume de poezii din perioada respectivă. În 2002 îşi lansează a doua carte de poezii – „Lupta nebunului cu valul“, dar semnătura sa a mai fost prezentă într-un volum colectiv apărut în Germania. A publicat recent alte două volume de poezii. E vorba de „Trupul amantului ucis“ şi – „Apocalipsa după Ioan“, aceasta din urmă fiind creaţia cea mai dragă sufletului său.
„Scrisul îl consider o datorie. Simt nevoia să spun un anume lucru. Poezia mea e «post-modernistă», vreau ca cititorul să se identifice sau nu cu ea. Ura împotriva unui poem de-al meu mă bucură la fel de mult ca şi reacţiile pozitive“, ne-a spus Ioan Hădărig.

„Lucrez doar în echipă“

Director al Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” din anul 2005, poetul Ioan Hădărig este unul din principalii artizani ai fenomenului cultural ce a explodat în municipiul Aiud. Faptul că Aiudul a devenit capitala culturală a judeţului i se datorează şi dânsului în mare măsură. „Am alături de mine nişte oameni foarte valoroşi împreună cu care am făcut foarte multe lucruri. Prin Fundaţia InterArt, al cărei preşedinte este Istvan Bolog, împreună cu Robert Lixandu, poetul Sorin Anca şi Ladislau Fodor am început, prin 1993 –1994, să oferim Aiudului o alternativă culturală care să nu ţină seama de nici un fel de implicaţii politice, etnice sau de altă natură. Aşa a început în Aiud adevărata cultură. N-am lucrat niciodată singur. Sunt un om al echipei. Fără echipă, sunt un om mort“, a precizat poetul.


Aveţi şi o trupă de teatru în cadrul Centrului Cultural „Liviu Rebreanu“?
I.H.:
„Da, pentru că vrem un centru cultural după standardele europene, cu educaţie permanentă de formare profesională, dar şi cu cercuri de sprijinire a tinerilor, pe două segmente: unul de promovare a tinerilor foarte talentaţi, iar altul pentru amatorii care vor să-şi cultive o plăcere, o pasiune“.

Cum au fost primite piesele de teatru?
I.H.:
„Avem satisfacţia de a fi recunoscuţi ca profesionişti, astfel că piesa «Îngerul electric», primită foarte bine în Italia, o putem pune în scenă pe întreg cuprinsul ţării. Suntem, totodată, coproducători, alături de teatrul din Turda, la piesa «O noapte furtunoasă» de Ion Luca Caragiale“.

Ce-i place: “Apreciez sinceritatea şi curajul oamenilor de a avea o opinie. Altceva n-am de adăugat la acest capitol, pentru că restul ţine de nivelul de educaţie al fiecărui individ în parte. Fiind obişnuit să lucrez în echipă îmi place de cei care îşi respect cuvântul dat.”

Ce nu-i place: “Nu suport minciuna, nu-mi place la oameni lipsa de sinceritate care este, de fapt, o consecinţă a minciunii. Mă deranjează, de asemenea, foarte mult, laşitatea.”


Profil:

Născut: 23 octombrie 1961, Aiud
Educaţie: Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia
Starea civilă: căsătorit, un băiat

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite