Alba: Grupul „Singer“ eliberat din arest la Curtea de Apel. Dosarul are 105 volume şi 183 de victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii ai grupării la Curtea de Apel
Membrii ai grupării la Curtea de Apel

Ultimii şase membrii ai grupării infracţionale sunt liberi după 20 de luni de arest preventiv. Un număr de 35 de persoane sunt judecate la Tribunalul Alba pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus aseară înlocuirea măsurii preventive pentru şase bărbaţi care fac parte dintr-un grup infracţional de 35 de persoane specializat în înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave prin metoda maşinii de cusut „Singer“.

Prejuduciu de 600.000 de euro

Nicolae Iarnă, liderul reţelei, Florian Dan Cristea, Francisc Iulius, Nicolae Marian Gigoi, Ioan Florin Turda şi Sorin Varga au părăsit arestul preventiv după 20 de luni de la emiterea primului mandat de arest preventiv pe numele lor.

Judecătorii le-au interzis să părăsească localitatea de domiciliu şi să ia legătura cu vitimele. În 24 aprilie 2009, Tribunalul Alba a acceptat solicitarea procurorilor DIICOT şi a dispus arestarea preventivă a 13 persoane, 11 bărbaţi şi două femei. Grupul infracţional a fost trimis în judecată în august 2009 la Tribunalul Alba.

Judecătorii nu au reuşit însă să pronunţe o primă sentinţă în acest dosar, datorită, în principal, numărului mare de victime. Un număr de 183 de persoane din toată ţara au fost păgubite cu diverse sume de bani şi s-au constituit părţi vătămate. Prejudiciul total calculat de poliţişti şi procurori este de 2,5 milioane de lei, respectiv 600.000 de euro. Următorul termen de judecată va fi în 10 ianuarie 2011.

Dosarul are 105 volume şi 10.000 de pagini. Gruparea era foarte bine organizată, liderii ei fiind Nicolae Iarnă zis “Sacâzu”, Cristea Marian zis “Dădula” şi Cristea Florian Dan zis “Ucu”

Metoda maşinii de cusut

Grupul infracţional a acţionat în perioada 2007 – 2009. „Inculpaţii au profitat de anumite legende de pe piaţă potrivit cărora maşinile de cusut străine ar avea o valoare foarte mare dată de aliajul de platină pe care le-ar conţine, sau pentru că seriile lor combinate ar da anumite numere ale unor conturi din străinătate aparţinând evreilor deportaţi în al Doilea Război Mondial“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Victimele erau atrase prin publicarea de anunţuri la mica publicitate în ziare locale dar şi naţionale. Preţul oferit pentru maşini de cusut marca Singer, Nawmann sau Pfaff fiind cuprins între 98.000 şi 283.000 de euro. Cei care dădeau curs unor astfel de anunţuri şi sunau la numerele de telefon care le însoţeau cădeau în plasa infractorilor care reuşeau să-i convingă că maşinile de cusut pe care le deţineau vor fi cumpărate de preţuri de zeci de mii de euro, cu condiţia să depună o sumă de bani într-un cont bancar. Membrii grupării riscă pedeapsa cu închisoarea între 10 şi 20 de ani.

Extras din motivarea judecătorului de la Tribunalul Alba, sentinţă menţinută şi la Curtea de Apel:
„Nu mai subzistă în cauză condiţia referitoare la existenţa pericolului concret pentru ordinea publică al lăsării acestora în libertate prin prisma depăşirii termenului rezonabil al arestării preventive.

Până la acest moment procesual au fost audiaţi inculpaţii, majoritatea martorilor, iar o parte din inculpaţi au fost puşi în libertate, apreciindu-se în raport de circumstanţele fiecăruia depăşirea termenului rezonabil aşa cum este definit de CEDO.

Se constată că de la data arestării inculpaţilor a trecut 1 an şi 8 luni, interval în care rezonanţa negativă a faptelor a fost estompată, astfel încât Tribunalul nu mai poate aprecia la acest moment procesual că lăsarea în libertate a inculpaţilor ar genera un sentiment de insecuritate în rândul opiniei publice.

Starea de arest a fost menţinută până la acest moment în considerarea aprecierii complexităţii cauzei (numărul mare de volume, părţi vătămate şi civile, inculpaţi), obiectul dosarului – constituire de grup organizat, reţinându-se şi comportamentul autorităţilor care au făcut toate eforturile pentru accelerarea procedurilor (astfel că în raport de criteriile CEDO privind termenul rezonabil s-a apreciat că acesta nu a fost depăşit), însă la acest moment procesual detenţia preventivă a depăşit această limită rezonabilă în raport de circumstanţele legate de faptă şi persoana fiecăruia dintre inculpaţii care au mai rămas arestaţi“.

Vedeţi aici lista completă a inculpaţilor şi a părţilor vătămate

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite