Gradul de ocupare în pensiunile din Apuseni a scăzut drastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensiunile din judeţul Alba sunt afectate de criză. Turiştii sunt mai puţini, iar proprietarii de pensiuni se văd nevoiţi să schimbe condiţiile şi să lase la preţuri. Gradul de ocupare la unele pensiuni cunoscute din munţii Apuseni este zero.

Dacă în urmă cu un an proprietarii de pensiuni se mai puteau lăuda cu turiştii care le treceau pragul, în prezent situaţia s-a schimbat drastic. „Este cumplit de greu. Anul trecut ne scăzuseră numărul turiştilor care aveau rezervări pentru vară la această vreme faţă de 2008 cu 20 de procente. În 2009 gradul de ocupare la sfârşitul lunii aprilie pentru vară era de 40 de procente, astăzi situaţia este tragică. Nu avem nicio rezervare pentru vară“, a spus Liliana Vâlceanu, proprietara pensiunii „Casa noastră“ din Arieşeni.

Turiştii sunt cei care decid soarta pensiunilor. Proprietarii multor pensiuni au înţeles că trebuie să ia măsuri pentru a trece de perioada de criză şi s-au adaptat cerinţelor turiştilor. „Montăm chiuvete şi aragaz pentru că toţi turiştii care i-am avut anul acesta au venit cu mâncare la ei. Pentru a nu ne pierde clienţii am ales varianta de a le facilita accesul la utilităţi cum sunt aragaz sau chiuvetă. Practic am construit o bucătărie pentru ei“, a afirmat Aurora Morar, proprietara Pensiunii „Aurora“, din Albac.

„E trist pentru că oamenii vin doar şi întreabă. Anii trecuţi veneau şi se cazau fără să întrebe ce şi cât. Acum când trec pragul pensiunii prim întrebare pe care o pun este Cât costă? E dificil şi pentru ei şi pentru noi. Am lăsat la preţuri cât am putut însă viaţa la munte este costisitoare când te aprovizionezi de la oraş“, a completat Liliana Vâceanu.

Preţuri mai mici

Femeia spune că preţul unei camere a scăzut de la 180 la 120 lei. Acelaşi lucru l-a făcut şi proprietara pensiunii Aurora. „De la 110 lei, o cameră costă acum 80 lei. Ne pliem pe nevoile clienţilor noştri“, a spus Aurora Morar. Nici pensiune din Albac nu stă mai bine cu rezervările. „N-avem nicio rezervare pentru lunile de vară. Nici măcar turişti străini, mai mult pe aceştia ne bazăm pentru că românii întrebă doar şi atât. Ne punem speranţele în vacanţele din iulie-august cu toate că anii trecuţi din martie-aprilie aveam deja rezervat aproape jumătate“, a completat Aurora Morar.

Ceva mai norocoşi sunt proprietarii de la Pensiunea „Mama Uţa“ care susţin că deşi au fost afectaţi de criză, turiştii nu i-au uitat. „Oamenii vin şi pe timp de criză. În 60 lei au inclus atât cazarea în cameră plus micul dejun. Sunt mai puţini oameni, dar avem clienţi permanent“, a afirmat Maria Suciu, proprietara pensiunii din Gârda de Sus.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite