Gospodării, terenuri şi drumuri afectate de inundaţii în Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe gospodării din judeţul Alba au fost inundate în cursul nopţii trecute. În urma precipitaţiilor căzute şi a creşterii bruşte a temperaturilor atmosferice care au condus la topirea zăpezii, în noaptea de miercuri spre joi, respectiv 30-31 decembrie 2009, mai multe locuinţe, terenuri agricole, drumuri şi poduri au fost afectate de inundaţii.

Şase persoane au fost evacuate

36 de gospodării şi trei hectare de teren agricol din localităţile: Alba Iulia, Cîmpeni, Abrud, Zlatna, Arieşeni, Sohodol, Ciuruleasa, Meteş, Săsciori, Bistra, Ighiu, Roşia Montană, Bucium, Tăuţi, Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului, Şard au fost inundate. Şase persoane din Presaca Ampoiului şi Poiana Ampoiului (comuna Meteş), aflate în pericol, au fost evacuate. Locuinţele acestora sunt amplasate pe malul râului Ampoi. Pe raza acestor localităţi circulaţia rutieră, în cursul acestei dimineţi era întreruptă pe mai multe segmente de pe: DJ 750, DC 156, DN 67C, DN 74. Drumurile au fost acoperite de apă sau afectate de căderi de pietre. O suprafaţă de trei hectare de teren agricol a fost, de asemenea, inundată.

În localitatea Bucium un drumul comunal ce asigură accesul spre biserica din sat a fost rupt pe o distanţă de 40 de metri. DC 156  Ciuruleasa- Bodreşti este impracticabil pe o distanţă de circa 2 km. DN 67C blocat pe un sens de căderi de pietre la Căpîlna, în comuna Săsciori. DN 75 (km 51+900 la 52+200) în dreptul localităţii Scărişoara este acoperit de apă. Zidurile de sprijin ale DN75 sunt afectate pe o distanţă de patru kilometri.

Râurile au depăşit cotele de atenţie

Principalele râuri care au depăşit cota de atenţie sunt Arieş, Abrud şi Ampoi. Râul Arieş în comuna Arieşeni a depăşit cota de atenţie cu 4 cm, râul Abrud în oraşul Abrud a atins cota de inundaţie, iar râul Ampoi, în oraşul Zlatna a depăşit cota de atenţie cu 10 cm. Vântul puternic din Apuseni a provocat ruperea unei linii de medie tensiune pe teritoriul comunei Arieşeni. Satul Bumbeşti a rămas fără energie electrică.

Lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă intervin în toate localităţile afectate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite