Gheorghe Vieru, legistul pasionat de munte şi handbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Vieru este pasionat de drumeţii
Gheorghe Vieru este pasionat de drumeţii

Gheorghe Vieru a ales să practice medicina legală în urmă cu 28 de ani şi nici acum nu s-a plictisit de această meserie, chiar dacă laboratoarele slab dotate îi pun beţe în roate.

Profil:     
Născut: La 22 iulie 1948, în Cluj-Napoca
Studii: Facultatea de Medicină Cluj-Napoca
Familie: Căsătorit, un băiat şi un nepot

Pentru Gheorghe Vieru, preşedintele Colegiului Medicilor din Alba şi actualul şef al Secţiei de Medicină Legală, prima dragoste nu a fost medicina, ci handbalul. Născut şi crescut în Cluj, a practicat acest sport pentru diferite echipe de handbal locale şi nu a renunţat nici după ce a ajuns student la medicină. „În facultate nu mai aveam atât de mult timp pentru antrenamente, era mult de învăţat, dar nu am renunţat total. Am jucat şi la o echipă universitară, care era înscrisă într-un campionat secundar, un fel de Divizia C. Eu aveam postul de coordonator de joc“, îşi aminteşte el.

A ales medicina legală

Când a venit vremea să îşi aleagă specializarea (era înainte de Revoluţie), Gheorghe Vieru a optat pentru medicină legală. „Cred că toţi studenţii de medicină îşi doresc să devină chirurgi. Eu am intrat într-un cerc de legişti şi specialişti în anatomie patolopgică şi am ales medicina legală“, povesteşte medicul. N-a renunţat însă la handbal nici după terminarea şcolii, când a fost repartizat la Rădăuţi în Bucovina. „Am stat cinci ani acolo şi am făcut o echipă de handbal cu alţi medici şi iubitori ai sportului. Înainte de a ajunge la Alba Iulia, am mai profesat la Bihor şi la Bucureşti“, povesteşte el.

Pe lista pasiunilor lui Gheorghe Vieru, lângă handbal este şi muntele. „În studenţie în fiecare vacanţă mergeam în Apuseni sau în Munţii Rodnei. Am fost şi ghid montan, îmi plăcea să ies şi făceam şi ceva bănuţi. Am văzut şi Munţii Făgăraşului, Retezatul şi Bugcegii. Am ieşit şi la acţiuni de marcare de trasee montane“, mai spune Gheorghe Vieru. Medicul spune că şi acum vara mai porneşte alături de soţia sa în drumeţi, chiar dacă mai aproape de casă. „Ieşim pe Mamut şi facem câte un traseu. Mergem până la Cetatea de la Piatra Craivi sau pe Valea Ouălor. Sunt nişte locuri extraordinare“, explică el.

Un legist pasionat

Când vine vorba de meseria lui, preşedintele Colegiului Medicilor recunoaşte că, deşi e medic de aproape 30 de ani, încă îşi face meseria cu pasiune. Tocmai din acest motiv este dezamăgit de proasta dotare a laboratoarelor criminalistice din România. „Se lucrează la standarde foarte înalte la Institutele de Criminalistică din Bucureşti şi Craiova, dar în rest laboratoarele nu sunt prea bine dotate“, explică el.

Cât despre violenţa prezentă pe toate canalele de televiziune în ultima vreme, specialistul din el spune clar: „De-a lungul timpului, am văzut că numărul actelor de violenţă grave, cum sunt omorurile, nu a crescut, dar sunt mult mai multe violuri şi tâlhări.“

Care sunt cele mai multe sesizări venite din parte pacienţilor, care sunt nemulţumirile lor?
G.V.
: De cele mai multe ori problemele apar din cauza unei proaste comunicări între medic şi pacient sau între medic şi aparţinători.

Care sunt nemulţumirile medicilor?
G.V.
: Medicii sunt nemulţumiţi de poziţia lor în societate şi de faptul că nu li se recunosc meritele. Este o profesie foarte vulnerabilă. Cei care greşesc o piesă la strung o pot îndrepta , dar medicii nu pot aşa ceva. Legislaţia nu este destul de bine pusă la punct. Medicii plătesc asigurări la firme de asigurare ca să poată profesa. Dacă se greşeşte, ar trebuie ca pacientul să fie despăgubit din acei bani.

Ce-i place: „Cel mai mare hobby al meu a rămas muntele şi plimbările. La oameni apreciez sinceritatea. Aştept francheţe de la cei din jur.“

Ce nu-i place: „Mă deranjază oamenii care nu ştiu să comunice, persoanele interiorizate, cu care este foarte greu să relaţionezi. La fel de mult mă deranjează şi pesoanele alunecoase, care spun una, dar demonstrează cu toul altceva.“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite