Gheorghe Munteanu a asistat naşteri la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Munteanu a profesat ca medic 11 ani la Meteş şi a învăţat că toate cazurile pacienţilor sunt unice şi nu suferă amânare. S-a făcut doctor pentru că acesta a fost visul său dintotdeauna. Nu şi-a pus problema să studieze altceva decât medicina.

Profil:
Data şi locul naşterii: 17 mai 1960, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca, specializarea Medicina Muncii şi Medicina Familiei
Stare civilă: căsătorit, un copil

 „Nu m-am gândit niciodată la altă meserie decât la aceea de medic cu toate că dintre persoanele apropiate nu a lucrat nimeni în domeniu“, a afirmat albaiulianul.

Gheorge Munteanu consideră că este foarte probabil ca dorinţa de a îmbrăca halatul alb, să fi pornit de la faptul că a avut de-a face  de nenumărate ori cu doctori în copilăria sa. „Am fost o fire bolnăvicioasă şi am avut toate bolile copilăriei, iar felul în care eram îngrijit poate m-a determinat să îmi îndrept atenţia către acest domeniu“, a povestit medicul. După ce a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Cluj Napoca, tânărul albaiulian a lucrat alături de soţia sa între 1988 şi 1999 la cabinetul din Meteş. „Au fost 11 ani superbi. Atunci nu resimţeam greutatea şi responsabilitatea atât de mare pe care o aveam. Doar eu şi soţia mea eram medici pentru mai bine de 3.000 de suflete. Am locuit în Meteş alături de soţia şi fiul meu. Acolo am învăţat meserie, pentru că problemele trebuiau rezolvate, nu sufereau amânare “, şi-a amintit Munteanu.

Naşterile acasă, cazuri deosebite

În cei 11 ani, timp în care a profesat la ţară, întâmplările legate de viaţa profesională n-au fost puţine. Cele mai deosebite cazuri erau naşterile în opinia albaiulianului. „Am fost pus de cinci ori în situaţia de a asista naşterea la domiciliu. În 1988-1989 îmi aduc aminte de un caz în care eram la poalele dealului, iar gravida se afla în vârful dealului, şi a trebuit să urc repede să asist naşterea. Abia mai respiram când am ajuns sus. Când s-a născut copilul şi a trebuit să secţionez cordonul ombilical mi-am dat seama că aveam nevoie de o foarfecă din casă care trebuia dezinfectată. Când am cerut ţuică oamenii s-au uitat miraţi la mine. I-am asigurat că nu era nevoie pentru băut, ci pentru dezinfectarea foarfecii“, a povestit râzând medicul. 

Gheorghe Munteanu a părăsit Meteşul în 1999, când a fost cooptat să se alăture echipei Casei de Asigurări de Sănătate. „Atunci se înfiinţa CAS în Alba Iulia, iar în urma unor dicuţii cu medicul şef şi actualul director general, am hotărât să accept provocarea“, a spus doctorul. În prezent Gheorghe Munteanu este directorul executiv al CAS Alba. Activitatea profesională îi ocupă cea mai mare a timpului, iar de pacienţi se ocupă soţia şi fiul său. „Fiul meu este medic rezident. Cred că este aproape imosibil ca microbul medicinei să nu se fi luat din moment ce el locuia cu noi în dispensar şi asista la toate cazurile“, a afirmat medicul.

În ce direcţie se îndreaptă medicina şi pregătirea tinerilor din România?
G.M.:
Generaţia de astăzi sunt altfel decât noi pentru că şi şcoala i-a format altfel decât pe noi. Au la îndemână foarte multe metode de informare de accesare a informaţiei şi se bazează foarte mult pe dovezi, în condiţiile în care generaţiile mai vechi se bazau pe experienţă şi simţul clinic. Munca de pregătire a tinerilor medici la noi nu mai este suficient de serioasă. Toată lumea este ocupată, au cabinete, au şi partea didactică, dar cred că totuşi trebuie mai multă aplecare asupra tinerilor rezidenţi.

Ce-i place: „Îmi place foarte mult să citesc tot ce am ocazia şi mă relaxează. Îmi place să călătoresc, iar oraşul meu de suflet este Viena. Este locul în care mă simt foarte bine. Austria este o ţară superbă unde am întâlnit oameni deosebit de primitori. De asemenea iubesc natura şi este o plăcere atunci când reuşesc să ies la iarbă verde“. 

Ce nu-i place: „Mă deranjează ipocrizia, minciuna şi hoţia, multe lucruri care din păcate la ora aceasta sunt foarte frecvente“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite