Gheorghe Crişan are 1.000.000 de kilometri la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducător auto de 18 ani, Gheorghe Crişan nu regretă nici o clipă că a ales această meserie. E convins că tot şofer s-ar face, dacă s-ar da timpul înapoi.

Profil:
Data naşterii: 4 ianuarie 1974, Alba Iulia
Educaţie: Şcoala Profesională de Conducători Auto din cadrul Colegiului „Avram Iancu” Aiud
Starea civilă: căsătorit, doi copii, un băiat şi o fată

Fiu de tractorist, Gheorghe Crişan a moştenit de la tatăl său pasiunea pentru motoare, maşini, şoferie. „Tata nu mă lăsa să mă sui pe tractor de teamă că o să-mi placă şi o să rămân în sat, tractorist, dar tot am condus tractorul, pe tarla, pe câmp, prin arătură, pe unde se putea “, îşi reaminteşte albaiulianul. N-a rămas tractorist în sat, dar s-a făcut şofer. A urmat cursurile şcolii profesionale de conducători auto şi mecanici din Aiud, iar din 1992 încoace e tot la volan. A început pe un camion cu remorcă, de 10 tone. „Am rulat pe camion aproximativ 200.000 de kilometri, după care am trecut în transportul public de călători. Aici cred că am făcut peste 800.000 de kilometri“, spune Gheorghe Crişan.

„Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot şofer m-aş face“

Lucrează de cinci ani de zile la Societatea de Transport Public Alba Iulia. În fiecare zi e în picioare la ora 5.00 dimineaţa pentru a pleca pe traseu o oră mai târziu. „În munca mea lucrezi la program, depinzi de timp şi ai nevoie de multă atenţie şi responsabilitate, pentru că transporţi oameni şi răspunzi de ei“, afirmă şoferul. Nu se plictiseşte rulând mereu pe aceeaşi rută, dintr-un cap de linie în celălalt, pentru că, spune Gheorghe Crişan, şoferia pe mijloacelele de transport e o muncă activă în care eşti în permanentă legătură cu oamenii. „Călătorii te întreabă mereu, de una, de alta, solicită informaţii, cumpără bilete. Unii sunt mai pretenţioşi, alţii nu păstrează curăţenia, dar trebuie să fii foarte atent, să ai răbdare cu fiecare în parte“, precizează albaiulianul. Pe de altă parte, şoferul spune despre sine că e o fire energică, genul de om care n-ar suporta să stea închis opt ore între patru pereţi. „Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot şofer m-aş face“, afirmă Gheorghe Crişan.

Implicat în două accidente rutiere

În 18 ani de şoferie, angajatul Societăţii de Transport Public Alba Iulia nu a fost implicat decât în două accidente rutiere, dar fără a fi în culpă. „Un accident l-am avut cu maşina mea, a intrat unul în mine, iar celălalt cu autobuzul, unul minor, dar nu din vina mea“, povesteşte Gheorghe Crişan. Legat de nefericitele evenimente  ce se petrec zilnic pe şosele, albaiulianul crede că una din cauze o reprezintă minimalizarea importanţei şcolilor profesionale de şoferi. „Păcat că nu se mai pune baza pe aceste şcoli profesionale. Acum faci pe bani o şcoală de şoferi de trei luni şi zici că ştii să conduci. Sunt mulţi aşa-zişi şoferi în trafic care te omoară pe stradă, sunt adevărate pericole pentru ceilalţi participanţi la trafic“, e de părere albaiulianul.

Aveţi o fată, dar şi un băiat. Tot şofer vrea să se facă ?

Băiatul are 9 ani şi-i plac mult maşinile. Când mai repar la Opelul Vectra pe care îl am, vine imediat lângă mine, mă întreabă ce fac, ce repar, ce chei folosesc, mă roagă să-l las să strângă şi el un şurub. Dar n-aş vrea să se facă şofer, trebuie să aspire la mai mult. Tata a fost tractorist, iar eu am avansat, m-am făcut conducător auto. Acum trebuie să se ridice şi el mai sus decât taică-su, să ajungă măcar un inginer mecanic.

Ce-i place:
„În timpul liber fac un pic de agricultură, am o grădină în Vinţu de Jos. La oameni apreciez sinceritatea, corectitudinea, punctualitatea. Îmi plac oamenii de nădejde, puternici, pe care te poţi baza oricând, în orice situaţie.“
Ce nu-i place:
„Nu-mi plac persoanele care mint, ocolesc adevărul, nu se ţin de cuvânt. Mă deranjează lipsa de civilizaţie, oamenii fără caracter, fără cei şapte ani de-acasă. Mă supără indivizii certaţi cu legea, huliganii, oamenii fără Dumnezeu.“


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite