Alba Iulia: Naistul Gheorghe Zamfir şi-a expus picturile la Muzeul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Doi pictori, două epoci, două gândiri, două simţiri, doi români. Gheorghe Zamfir şi Petru Beca.” este intitulată expoziţia de pictură care a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Doi artişti complecşi, unul muzician de renume pentru care pictura a devenit un alt mod de exprimare, celălalt, un poet sensibil pentru care arta înseamnă refugiu, şi-au expus lucrările în muzeul albaiulian. În faţa unui public numeros, cei doi artişti au pledat pentru o lume lăuntrică imaculată, veritabilă care însă astăzi este ruinată.
Lucrările de pictură ale naistului Gheorghe Zamfir şi mai tânărului Petru Beca, au fost prezentate cu un numitor comun: apolinicul şi dionisiacul. Dacă picturile maestrului Gheorghe Zamfir surprind lumea de la geneză până în prezent prin culoare şi sunet, lucrările tânărului ucenic, Petru Beca, sunt o reflecţie a sufletului neliniştit al tânărului artist hăituit de o lume în care nu îşi găseşte locul. „Trăim în mijlocul celei mai severe distopii, o lume în care Paradisul nu mai este posibil.
Cei doi artişti ne arată o lecţie de viaţă şi totodată ne învaţă să ne oferim” au fost cuvintele Dianei Câmpan (conferenţiar universitar doctor), care au încheiat prezentarea lucrărilor.

Culoare şi sunet

Expoziţia de astăzi care lasă imaginaţia privitorului liberă şi deschisă spre o plajă vastă de culori, de la cele mai vii până la cele mai sumbre, surprinde începuturile lumii şi sfârşitul acesteia. Condiţia artistului prins între linişte şi puritate este zguduită de tumultul lumii „păcătoase şi destrăbălate”. Vernisajul de astăzi a fost presărat cu un intermezzo susţinut de cvartetul Celestial şi completat de lansarea volumului de poezie a lui Petru Beca, „Exerciţii lichide pentru desfigurare în formula lui zero”. Vernisajul s-a încheiat cu un recital de nai. Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia până pe data de 31 iulie 2009.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite