Alba Iulia: Portret. Gheorghe Găinar a înfiinţat asociaţia românilor din Alcala de Henares

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Gheorghe Găinar a înfiinţat asociaţia românilor din Alcala de Henares
Alba Iulia: Portret. Gheorghe Găinar a înfiinţat asociaţia românilor din Alcala de Henares

Albaiulianul Gheorghe Găinar a plecat în Spania în urmă cu 17 ani şi a reuşit să se integreze perfect în comunitatea iberică din oraşul Alcala de Henares, acolo unde ulterior şi-a adus soţia şi copiii – doi băieţi şi o fată.

Spirit dinamic, intreprinzător, Gheorghe Găinar s-a zbătut mereu să facă ceva pentru conaţionalii stabiliţi în oraşul lui Cervantes. În Alcala de Henares, potrivit datelor oficiale, trăiesc aproximativ 20.000 de români, mulţi dintre ei proveniţi din judeţul Alba.

A contribuit la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe

„Am făcut în aşa fel, încât, noi, românii din Alcala de Henares, să ne organizăm cât mai bine, să fim o comunitate distinctă şi reprezentativă, astfel că în anul 1998 am înfiinţat Asociaţia Culturală de Ajutorare şi Integrare a Românilor. Conform legislaţiei spaniole, este modul de a ne organiza şi solicita drepturile pe care orice cetăţean spaniol le are”, a spus Gheorghe Găinar.

Prin intermediul acestei asociaţii a reuşit de-a lungul anilor să unească românii în realizarea unor scopuri comune, cum ar fi existenţa unei parohii ortodoxe în Alcala de Henares, a unei şcoli cu predare în limba română, a ansamblului folcloric „Plaiurile Dorului”, care să păstreze vie în conştiinţa conaţionalilor tradiţia meleagurilor natale. A

nsamblul folcloric a participat şi participă la spectacole organizate în toată Regiunea Madrid, alături de formaţii folclorice reprezentând comunităţi de emigranţi din Peru, Columbia, Argentina, Bolivia Polonia, Rusia.

A învăţat să se descurce singur

Nu în ultimul rând, Gheorghe Găinar a înfiinţat cenaclul literar „Orizonturi”, cadru în care se selectează şi formează tinere talente în arta scrisă şi plastică, au loc manifestări culturale ce evidenţiază valori autentice a diasporei româneşti din Spania.

Una dintre cele mai reprezentative, la care a participat şi ambasadorul României la Madrid, Maria Ligor, a fost lansarea cărţii „Printre lacrimi” aparţinând poetului şi prozatorului albaiulian Ionel Crăciun. Gheorghe Găinar este şi vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Români din Spania Din păcate, a completat albaiulianul, conaţionalii din Spania nu se prea pot baza pe sprijinul statului român.

„Guvernanţii români vin cu promisiuni doar cu ocazia campaniilor electorale, dar, ca şi în ţară, după câte am văzut, promit şi nu fac absolut nimic”, a afirmat cu regret acesta.. A mai spus că a învăţat printre străini că trebuie să se descurce singur, pentru că nimeni nu-ţi dă nimic. A învăţat că trebuie să se implice activ în viaţa socială, economică şi politică a comunităţii în care trăieşte, pentru că numai astfel conştientizează fiecare că cei aleşi sunt în slujba cetăţeanului şi nu invers.

Cum se simte românul Gheorghe Găinar în Spania?
G.G.: „Eu mă simt foarte bine şi în Spania, şi în România. În Alcala de Henares locuiesc de 17 ani şi cetăţenii de-acolo mă cunosc la fel de bine ca şi albaiulienii. Alcala de Henares este o a doua casă a mea. Dar, când stau în Spania îmi lipseşte România, iar când vin în România îmi lipseşte Spania.”

Ce sfat le-aţi da românilor din ţară?
G.G. „Să fie mai activi, mai responsabili. Să vă dau un exemplu: să zicem că într-un sat locuiesc 200 de oameni şi au nevoie de reţea de apă potabilă. Dacă aceşti oameni îşi unesc forţele şi se întâlnesc toţi în faţa primăriei să discute cu primarul pe tema în cauză, îi impun alesului să rezolve problema, nu-l mai roagă. Sigur, asta prin implicarea tuturor, pentru că e uşor să stai deoparte şi să critici.”

Ce-i place: „În timpul liber călătoresc, îmi plac excursiile, drumeţiile. Apreciez corectitudinea, optimismul, speranţa, sinceritatea, ospitalitatea oamenilor. Respect persoanele dinamice, harnice, care atunci când promit se şi ţin de cuvânt.”

Ce nu-i place: „Mă supără invidia, neseriozitatea. Nu-mi plac indivizii care nu-şi respectă promisiunile. Mă deranjează lipsa de caracter, egoismul, minciuna, la fel ca aroganţa, sfidarea, lipsa de civilizaţie şi modul manelist de a fi.”

Profil:
Data naşterii: 15 iunie 1959, Vingard, jud.Alba
Educaţie: Liceul Agroindustrial Blaj
Starea civilă: căsătorit, 3 copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite