Alba Iulia: Afinele recoltate la noi ajung în Austria şi Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Afinele recoltate la noi ajung în Austria şi Germania
Alba Iulia: Afinele recoltate la noi ajung în Austria şi Germania

În fiecare an pe timpul verii, două-trei luni, tineri, bătrâni, femei, copii din zona Apusenilor urcă la munte, la cules de afine. Producţia din acest an a fost periclitată de valul de îngheţ din primăvară.

Culesul de afine este o muncă rentabilă. Un culegător câştigă în cele două luni peste 4.000 lei. Pentru a putea culege afine, oamenii nu de puţine ori aleg chiar să renunţe la slujbele pe care le au, iar alţii intră în concediu de odihnă sau medical.

Circa 200 de tone de afine sunt estimate că vor fi culese din pădurile din judeţul Alba în acest an şi vor fi trimise către Germania şi Austria, unde vor fi folosite pentru dulceţuri şi ceaiuri.

Export în valoare de 200.000 euro


Direcţia Silvică Alba estimează că va încasa pentru fructele de pădure exportate circa 200.000 euro. Potrivit reprezentanţilor Romsilva acest lucru va fi posibil după ce în ultimii anu s-a reuşit ca livrările să se facă pe bază de contract direct la export fără a plăti comisioane unor firme intermediare.

Anual Direcţia Silvică Alba realizează aproximativ 200 tone afine negre, 80-100 tone afine roşii, 5-10 tone zmeură, 50 tone măceşe şi 50 tone porumbele. „Pentru anul acesta producţia de afine negre este apreciată ca fiind una medie având în vedere faptul că la începutul primăverii un val de îngheţ a periclitat dezvoltarea în parametrii optimi ai acesteia. Perioada de recoltare a fructelor de pădure variază în funcţie de fiecare specie, de condiţiile climatice, din iulie până în septembrie şi chiar octombrie”, a declarat Mihai Palamaru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Alba.

Materie primă pentru industria farmaceutică


Localnicii care recoltează fructele de pădure îşi vând marfa către punctele de achiziţie ale Romsilva. Direcţia Silvică Alba a construit la Ocolul Silvic Valea Arieşului, un spaţiu frigorific la centrul de fructe de pădure din comuna Bistra.
Seara târziu şi dimineaţa devreme marfa este transportată de pe teren de la punctele de achiziţie la centrul de fructe unde fructele de pădure sunt refrigerate.

Direcţia Silvică întocmeşte contractele de livrare în care cantităţile sunt în tone, iar preţul în euro. La contracte se plăteşte anticipat un avans de 50 la sută pentru fiecare transport. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, anul acesta fructele de pădure recoltate pe teritoriul judeţului Alba vor fi vândute austriecilor şi nemţilor.

Străinii cumpără fructele de pădure mai ales datorită faptului că acestea sunt benefice pentru sănătatea omului ele fiind utilizate ca materie primă în industria farmaceutică.

Recoltarea afinelor


În judeţul Alba regiunile în care se recoltează afine negre sunt munţii din zona Sebeşului, Cugirului şi cu precădere zona Apusenilor.

Localnicii vând afinele recoltate cu 3-4 lei pentru un kilogram, iar pe pieţele din oraş acestea ajung să coste 8 lei/800 grame.

„Vin în piaţa din Alba Iulia fie cu afine, fie cu zmeură. Preţul este negociabil în funcţie de cantitate. 800 de grame le vând cu 8 lei. Eu vin cu 10-20 kg de afine de două-trei ori pe săptămână şi câteodată mă întorc acasă devreme fără marfă”, a declarat Gheorghe Găldău, un comerciant de afine din Zlatna.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite