George Olteanu este comandant de tun în garda cetăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Olteanu este subofiţer în rezervă şi îşi împarte timpul liber cu activităţile de la garda „Traseului celor trei fortificaţii“. Fostul cadru militar este comanantul tunului cu numărul doi al gărzii.

Profil:
Data naşterii:31 martie 1951, Focşani, judeţul Vrancea
Studii: Liceul economic şi şcoala de subofiţeri logistică-intendenţă
Familie: Căsătorit, doi băieţi.

Originar din Focşani, George a venit la Alba Iulia imediat ce a terminat şcoala militară. „Am absolvit şcoala militară în 1974şi de atunci am lucrat în regimentul de gen din Alba Iulia“,  a spus George Olteanu. Acesta se mândreşte cu faptul că a avut ocazia să fie consilierul comandantului regimentului militar.

„Chiar dacă mereu am fost în funcţii administrative, pot să spun că mă mândresc cu funcţia cea mai mare de consilier al comandantului. În funcţia de consilier am avut în subordine atât maiştrii militarii, subofiţerii, cât şi militarii angajaţi pe bază de contract.  Eu eram cel care făcea legătura între comandant şi subordonaţi, aceasta s-a petrecut în ultimii patru ani de carieră s-a întâmălat în 2004-2008“, a  povestit fostul subofiţer.

A fost 31 de ani şef la depozitul de alimente

Tot în cadrul armatei, George Olteanu a fost şef la depozitul de alimente, funcţie pe care a deţinut-o timp de 31 de ani. Fostul subofiţer a recunoscut că cea mai mare paradă militară la care a participat a avut loc după revoluţie. „Cea mai mare paradă pe care am prins-o, a fost aici în Alba, a fost în decembrie  în 2008, când  s-au împlinit 90 de ani de la unirea principatelor. A fost un moment deosebit deoarece simţeam acea vibraţie istorică, patriotică, atât în sufletul meu ca militar, dar şi când vedeam entuziasmul populaţiei“, a povestit cu mândrie George Olteanu.  

După o viaţă petrecută în slujba patriei, subofiţerul în rezervă se consideră împlinit când vine vorba de viaţa din cătănie. „Eu mi-am împlinit cariera militară cu satisfacţie, sunt unul dintre puţinele cadre din garnizoană care deţine medalia „virtutea militară“, onorul acesta nu se dădea la oricine“, a afirmat George Olteanu.  

Comandant de tun

Imediat după trecerea în rezervă, subofiţerul a început să lucreze în garda de la Traseul celor trei fortificaţii, unde este comandant al unui tun. „La ieşirea din viaţa militară am găsit un sprijin moral la garda de la Traseul celor trei fortificaţii şi aici regăsesc similitudini cu viaţa de cătănie. Activitatea gărzii culminează cu executarea loviturilor de tun în incinta traseului celor trei fortificaţii.

Această activitate este apogeul activităţii gărzii fiind foarte apreciată.  Eu sunt  comandantul unui tun şi am în subordine doi tunari. La tun când ajungem în formaţie, dăm onorul  la drapelul municipiului Alba Iulia după care depunem armamentul în formaţie de trei şi executăm salvele de tun“, a spus George Olteanu.

Credeţi că garda şi traseul celor trei fortificaţii sunt viitorul oraşului, viitorul turistic?

G.O.: „Nu numai că eu cred acest lucru, dar sunt convins că garda nu va rămâne aşa. Se va dezvolta şi va crea din ce în ce mai multe momente de satisfacţie turiştilor.  Sunt convins că garda fortificaţiilor va dăinui mulţi mulţi ani de acum înainte şi va face parte efectivă din istoria acestui oraş şi va contribui esential la dezvoltarea oraşului nostru.  Această gardă nu este una statică, ea trăieşte prin noi dar şi prin cetăţenii oraşului“.

Ce-i place: „Îmi plac excursiile, îmi place foarte mult muntele, în acest sens mi-am făcut o căbănuţă la Râmeţ. Acolo cutreier munţii frumoşi de acolo“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place omul care te trădează, nu-mi place omul leneş dar mai presus de orice nu mi-au plăcut oamenii perverşi. Sunt născut în zodia berbecului şi mi-au plăcut dintotdeauna oamenii care luptă pentru un scop în viaţă“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite