Alba Iulia: George Popa pregăteşte câini utilitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Popa are o clinică veterinară în Alba Iulia şi este implicat şi în pregătirea câinilor utilitari. Patrupedele sunt folosite pentru descoperirea persoanelor prinse sub dărâmături sau în avalanşe.

Profil:
Născut: 31 octombrie 1978, Câmpina, judeţ Prahova
Studii: Facultatea de medicină veterinară la Cluj-Napoca
Familie: necăsătorit, un copil

Are cinci câini şi un cal

Veterinarul George Popa consideră că fiecare dintre noi are o vocaţie, iar cei care o descoperă pot avea satisfacţii. „Avem o chemare în viaţă. Eu am avut şansa să deschid ochii şi să-mi dau seama că pentru mine este important să îngrijesc animalele. Proprietarii de animale vin la mine şi mă întreabă dacă pot să le salvez animalul iar eu le spun că pot să-l tratez şi Dumnezeu poate să-l vindece“, a spus George Popa.

Veterinarul recunoşte că munca cu animalele este grea şi spune că poţi să le tratezi doar dacă eşti proprietar de animale. „Animalele nu pot spune ce le doare şi trebuie să fii atent cu ele. În meseria asta e important să îţi placă ceea ce faci şi să creşti animale, dacă nu, nu rezişti. Eu am acasă cinci câini, dintre care trei luaţi de pe stradă şi un cal adoptat de la un proprietar care nu vroia să se mai îngrijească de el“, a mai spus veterinarul.

Animalele de companie atenuează stresul

George Popa spune că numărul animalelor de companie din Alba Iulia este în creştere. „Ritmul de viaţă este tot mai stresant şi este un lucru ştiut, animalele sunt un neutralizator pentru stres. Animalele îşi oferă afecţiune necondiţionată, nu ţipă la tine, nu te tratează urât de după ghişeu. Tot mai mulţi oameni caută tocmai din această cauză compania unui animal“, a spus veterinarul.

George Popa spune că mai ales la crescătorii de câini se poate vedea şi o schimbare a preferinţelor. Dacă în urmă cu 10-15 ani erau mai mulţi câinii din rasa Rottweiler, acum sunt preferaţi câinii de talie mică sau cei din rase mai blânde.

„Important este să te informezi despre rasa pe care o alegi. Trebuie să ştii de ce are nevoie câinele sau orice alt animal pe care îl creşti.  Eu nu sunt de acord cu ceea ce înseamnă câinii la modă. Nu e vorba de un obiect pe care îl alegi în funcţie de tendinţe, e o fiinţă vie. Am urmat o specializare în Lisabona pentru tratarea animalelor mici. Acolo a îngriji un animal este o datorie civică, nu o modă“, a mai spus George Popa.

Pregăteşte câini utilitari

Pe lângă munca pe care o desfăşoară la clinica sa, George Popa se mai ocupă şi de pregătirea câinilor utilitari. „Sunt câini dresaţi pentru descoperirea persoanelor aflate în  situaţii critice, prinşi sub dărâmături sau de avalanşe. În astfel de situaţii câinii pot fi foarte utili“, a mai spus medicul veterinar.

Care este animalul potrivit pentru o persoană care lucrează mai mult timp?
G.P.
: Pisicile au nevoie de mai puţină afectivitate din partea stăpânilor şi pot fi  o companie plăcută pentru persoanele stresate. Orice animal poate să ofere afectivitate proprietarului dacă te îngrijeşti de el şi îl tratezi aşa cum trebuie. Poţi să te informezi uşor acum pe site-ul clinicii, www.veterinaralba.com, sunt foarte multe informaţii, despre animale şi chiar şi despre bolile care se transmit de la animal la om.

Animalele de companie trebuie să aibă o alimentaţie specială?
G.P
.: Din păcate foarte mulţi proprietari consideră că economisesc dacă hrănesc animalele de companie cu ceea ce mănâncă şi ei. Nu este aşa, poate e o economie pe termen scurt, dar în câţiva ani apar probleme digestive grave care costă mult mai mult să fie tratate. E mai bine să hrăneşti animalul corespunzător şi să îi faci toate vaccinurile necesare când e mic. Dacă trebuie să facă cinci vaccinuri, nu faci patru pentru că e bine şi aşa. Trebuie făcute toate. 

Ce-i place: Familia este pe primul plan, îmi place să petrec timpul alături de ei. Îmi place viaţa în sine. Am participat cu câinii utilitari la acţiuni de salvare. În situaţii critice îţi poţi da seama cât este de valoroasă viaţa.

Ce nu-i place: Nu îmi place prostia. Oamenii care nu înţeleg că trebuie să trateze bine animalele, că trebuie să se informeze pentru a înţelege cum trebuie să se poarte cu ele. Mă deranjază oamenii cu mai multe feţe, cei care nu sunt oneşti.

 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite