Garda de Mediu verifică legalitatea unei cariere de piatră de la Ocoliş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariera de piatră de la Ocoliş a fost deschisă în dealul din apropierea drumului
Cariera de piatră de la Ocoliş a fost deschisă în dealul din apropierea drumului

Garda de Mediu Alba a demarat o investigaţie referitoare la legalitatea unei cariere de piatră din comuna Ocoliş. O echipă a instituţiei din Alba Iulia s-a aflat astăzi în Munţii Apuseni pentru a verifica situaţia la faţa locului.

Asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj-Napoca a reclamat deschiderea ilegală a unei cariere de piatră de către societatea Transilvania Impact SRL Turda.

Acuzaţii de încălcare a legislaţiei de mediu

„Exploatarea se face cu încălcarea gravă a legislaţiei privind protecţia mediului, autorizarea activităţilor miniere precum şi cu încălcarea drepturilor de proprietate ale locuitorilor din zonă. Exploatările masive în carieră presupun defrişări, derocare cu explozibil, transport de mare capacitate, instalaţii de concasare, ceea ce duce la distrugerea muntelui şi a peisajului, la poluarea fonică şi cu pulberi a satului, precum şi la afectarea unor specii importante de faună şi floră din zonă“, a spus Ştefania Simion, directorul asociaţiei.

Aceasta a completat că localitatea Ocolis este situată în reţeaua de arii protejate la nivel european Natura 2000, mai exact în aria de protecţie specială avifaunistică Munţii Trascăului şi în situl de importanţă comunitară Trascău. Conducerea Gărzii de Mediu a precizat că nu a autorizat la Ocoliş nicio carieră de piatră care ar fi exploatată de firma Transilvania Impact. „Am primit o plângere şi trebuie să verificăm în teren. Pentru firma Transilvania Impact nu există nicio autorizaţie de exploatare“, a spus Emilia Timiş, directorul Gărzii de Mediu Alba.

Confuzie sau acţionar la ambele firme

Reprezentanţii firmei private afirmă că nu au afaceri în comuna Ocoliş. „Firma SC Transilvania Impact SRL nu desfăşoară nicio activitate pe raza judeţului Alba. Acuzaţiile care ni se aduc sunt total nefondate. Nu ştiu de unde s-a iscat povestea şi unde vrea să se ajungă, însă vom afla“, a declarat Mihaela Tulai, manager de dezvoltare al societăţii.

Primarul din Ocoliş, Alin Jucan, susţine, la rândul său, că asociaţia din Cluj a pornit o campanile împtriva unor investiţii private din comună care aduc beneficii la bugetul local. Jucan a completat că toată controversa a fost iscată după ce s-a aflat că unul dintre reprezentanţii firmei Ancandra, care exploatează legal în zonă, este acţionar şi la SC Transilvania Impact SRL.

„Totul a pornit de la faptul că administratorul firmei Ancandra Trans este acţionar şi la Transilvania Impact. Eu cred că cei care au pornit această acţiune şi acuzaţii o fac spre denigrarea zonei. Eu ştiu că, dacă într-adevăr Transilvania Impact ar derula lucrări în zonă, ar face-o ilegal, însă din câte ştiu eu nu această firmă are activităţi aici.

Ancandra Trans are contract cu 360 de localnici din zonă de la care a concesionat teren şi lucrează legal“, a mai spus primarul Alin Jucan. Ambele societăţi, Transilvania Impact şi Ancandra Trans, îşi au sediul al aceeaşi adresă în Turda, pe strada Mihai Viteazu nr. 45.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite