Alba Iulia: Gabriel Bălan. „Judeţul Alba are un mare potenţial arheologic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Gabriel Bălan. „Judeţul Alba are un mare potenţial arheologic”
Alba Iulia: Gabriel Bălan. „Judeţul Alba are un mare potenţial arheologic”

A făcut pasul spre arheologie oarecum indecis. Pentru Gabriel Bălan, istoria era o materie pe care o învăţa lesne la şcoală, iar decizia de a urma facultatea de istorie a venit destul de firesc.

La acea vreme nu se gândea însă la arheologie. „Nu voiam ştiinţe exacte şi am tins spre un profil umanistic. Dintr-o întâmplare şi din dorinţa de a mă distra şi a umbla, în facultate am ales să fac parctica pe arheologie”, a povestit Gabriel. Moment decisiv pentru tânărul arheolog. „Mergând pe primul şantier am descoperit o atmosferă plăcută. Munceam fizic cu lopata sau cu târnăcopul, dar atmosfera m-a făcut să revin şi în următorul an”, a completat acesta. În anul trei de facultate verdicul pe care şi l-a dat singur Gabriel a fost arheologie. Acesta era domeniul în care îşi dorea să se specializeze şi să urmeze o carieră. De aici au început munca şi colaborările care l-au purtat în diverse locaţii din ţară şi în cele din urmă l-au făcut să se stabilească la Alba Iulia unde acesta consideră că are multe de văzut şi de descoperit.

Şantierul arheologic de la Roşia Montană


În 2001 Gabriel Bălan a terminat facultatea şi a lucrat la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti timp de 4 ani. Tânărul arheolog şi-a făcut debutul pe şantierul de la Ostrov şi Histria în Constanţa. Ulterior a lucrat şi pe şantierul arheologic de la Roşia Montană, aici ajungând să îi cunoască pe o parte din actualii săi colegi de la Muzeul Unirii. În 2006 a primit o ofertă de lucru din partea echipei Muzeului Unirii din Alba Iulia pe care acceptat-o.  „Am primit o ofertă de lucru din partea muzeului pe care am onorat-o. Pe fondul unor anumite nemulţumiri acumulate la Bucureşti şi faptul că oferta era destul de tentantă am decis să vin la Alba Iulia. Am venit aici ca să îmi fac meseria şi am descoperit că în Alba Iulia sunt mult mai aproape de arheologie decât am fost în Bucureşti”, a afirmat Gabriel.

Alba Iulia, oraşul adoptiv

În Alba Iulia s-a obişnuit repede cu oamenii şi cu locurile, însă ce îl atrage cel mai mult este cariera. Pentru un om care îşi trăieşte viaţa descoperid vechi civilizaţii, judeţul Alba este locaţia perfectă să le afle. „Alba dispune de un parc arheologic foarte important. Printre cele mai mari din ţară. Un lucru edificator din acest punct de vedere este numărul foarte mare de săpături arheologice care se execută atât în judeţ cât şi în Alba Iulia. Faţă de celelalte zone noi avem chiar şi de zece ori mai multe săpături arheologice decât în alte judeţe”, a spus Gabriel Bălan.



Ce planuri profesionale ai pentru viitor?


Vreau să termin doctoratul în arheologie şi să mă specializez în preistorie. Intenţionez să fac mai multe proiecte arheologice şi alături de colegii mei să scoatem cât mai multe articole şi să publicăm tot ceea ce săpăm. Din colecţia veche a muzeului vreau să publicăm tot ceea ce avem, să nu rămână nimic nevalorificat. Vreau să particip la expoziţii organizate de muzeu care să aibă priză la marele public. Intenţionez să ma implic să determinăm oamenii să vină din nou la muzeu.

Există descoperiri care să te fi marcat în vreun fel?

Din păcate nu am avut parte de nişte descoperiri extraordinare care să zic că mi-au marcat cariera. Practic am avut parte de o evoluţie treptată, dar cred că mai este timp.


Ce-i place
: "În primul rând arheologia. Pentru meseria asta am luat decizia de a face schimbări în viaţa mea şi am ajuns chiar la Alba Iulia. Îmi place judeţul Alba că oferă atât de mult din punct de vedere istoric şi arheologic. Nu regret că am venit aici. În Alba există încă multe locuri şi lucruri de explorat din punct de vedere arheologic. Pe lângă asta îmi place sportul şi muzica rock şi pop".

Ce nu-i place
: "Nu îmi place faptul că România în proporţie foarte mare este o ţară de manelişti. Asta datorită faptului că oamenii lasă acest lucru să se întâmple şi sunt oarecum nepăsători. Acest aspect este determinat în mare parte de gradul de cultură acre lasă de dorit de prea multe ori".



Profil:
Născut: 28 februarie 1979 în oraşul Bălan, judeţul Hargita
Studii: doctorand al Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Istorie
Familie: necăsătorit 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite