Alba: Gabi Jurcă, între fotbal şi înot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabi Jurcă a practicat înot de performanţă şi a jucat la mai multe echipe locale de fotbal. Acum iniţiază copiii în tailele sportului acvatic

Profil
Născut la: 24 iunie 1982, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Educaţie fizică şi sport Cluj-Napoca
Familie: necăsătorit

Gabi Jurcă a iubit dintotdeauna fotbalul. Pasionat de sport încă din copilărie, a pendulat între înot şi fotbal. În cele din urmă s-a oprit la „prima lui dragoste“ şi acum îi iniţiază pe cei mici în tainele înotului.

„De la vârsta de cinci ani, părinţii mei m-au trimis la înot, iar de la opt la 17 ani am practicat sport de performanţă. Am participat la campionatele naţionale şi la diferite concursuri zonale organizate de cluburile sportive“, a spus albaiulianul. Consideră că dragostea pentru mişcare i-a fost insuflată în familie. Are o verişoară care este profesoară de handbal.  

De la înot la fotbal

Odată cu trecerea timpului, a trecut de la înotul de performanţă, la fotbal. „Câţiva ani am practicat simultan ambele sporturi. Fotbal am început să joc de pe la 13 ani. Până la vârsta de 24 de ani, am jucat la mai multe echipe, printre care FC Unirea, Ştiinţa Cluj, CupruMin Abrud şi Kozara Vinţu de Jos“.

A renunţat la sportul rege, dezamăgit de faptul că totul se reduce la bani. „În fotbal totul era legat de bani, dacă echipa avea sau nu finanţare. Am părăsit acest domeniu şi m-am reîntors la înot, care îmi oferă cu totul alte satisfacţii“, a spus Gabi Jurcă.

Antrenor pentru cei mici

Din anul 2009, Gabi Jurcă organizează cursuri de iniţiere la Bazinul Olimpic din Alba Iulia. „După iniţiere, următorul pas este perfecţionarea, iar de aici se poate face saltul la înotul de performanţă. Înotul este unul dintre sporturile care se deprinde foarte greu iar rezultatele sunt vizibile abia după o perioadă de timp. Cu toate acestea, este singurul care oferă atât relaxare fizică cât şi pshihică, în acelaşi timp“, a mai spus albaiulianul.

Părinţii sunt reticenţi în ceea ce priveşte înotul. Antrenorul consideră că prima etapă pentru ca cei mici să vină la bazin este  convingerea părinţilor. „Este un sport sănătos, care ajută la dezvoltarea armonioasă. Datorită dezinformării, mulţi părinţi au o percepţie eronată despre înot deoarece consideră că există anumite riscuri. Nu este deloc aşa“, a spus Gabi Jurcă.

Antrenorul consideră că prin înot oboseala acumulată în organism este îndepărtată. „Sunt cel mai nou antrenor de la bazinul olimpic, am foarte multe de învăţat şi de furat de la colegii mei, dar mă bucur că pot împărtăşii cursanţilor din cunoştinţele mele. Pentru început, după acomodarea cu mediul cei care vin la cursuriile de înot învaţă stilul liber şi spate, iar apoi dacă se tinde spre performanţă, stilul bras şi fluture“, a spus antrenorul.  

Cum se desfăşoară cursurile de iniţiere?
G.J.
: „Durata unei şedinţe este de o oră jumătate, cursanţii funt familiarizaţi cu mediul iar mai apoi învaţă tehnicile elementare. Nu e obligatori să aibă ochelari şi cască de protecţie, cel mai important e să aibă dorinţa de a învăţa. Tarifele general valabile sunt de 10 lei şedinţa şi 3 lei taxa de intrare“.

Se îndreată albaiulienii spre înot?
G.J.
: „Din păcate tot mai mulţi oameni uită să facă mişcare, nu doar înot, situaţia este la fel şi în ceea ce priveşte practicarea celorlalte sporturi. Uită să se îngrijească de propriul organism, probabil şi din cauza puţinului timp liber avut la dispoziţie şi a condiţiilor materiale, dar probabil şi din comoditate. Spre suprinderea mea, în ultima perioadă, la bazinul olimpic am observat un aflux de persoane de peste 40 de ani, care vin pentru a face mişcare. Este foarte bine acest lucru. Ar trebui ca albaiulienii să profite din plin de faptul de acest loc de destindere şi relaxare“. 

Ce-i place: „Îmi plac plimbările în aer liber şi muzica de calitate. Ascult aproape toate genurile, dar prefer muzica retro. Citesc cărţi de specialitate deoarece trebuie să fii documentat şi la curent cu ultimele noutăţi în acest domeniu“.

Ce nu-i place: „Am împresia că în această ţară nu sunt recunoscute şi promovate valorile. Persoanele care merită nu sunt apreciate la adevărata lor valoare“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite