Funcţionari de la DGFP Alba audiaţi după 8 luni de la arestarea preventivă. Vezi ce au declarat în faţa instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii de Direcţia Generală de Finanţe Publice (DGFP) Alba, arestaţi preventiv în dosarul „Pomponio“ au fost audiaţi joi de instanţa de judecată. Declaraţile acestora au fost luate după mai bine de opt luni de la momentul reţinerii şi arestării preventive.

Toţi cei patru inculpaţi, Ioan Dobra, Dorin Conţan, Mihai Sârbu şi Ioan Ispas, şi-au menţinut declaraţiile date în faza de urmărire penală. În majoritate, fiecare a respins acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT cu foarte puţine excepţii.

Dobra a recunoscut conflictul de interese

Ioan Dobra a recunoscut acuzaţia de conflict de interese şi fals în declaraţii. „Am recunoscut de la început omisiunea din declaraţia de interese provind faptul că soţia deţine 10 la sută la o firmă de audit, precum şi din declaraţia de avere unde nu am trecut venitul ei în valoare de 2.000 de lei din dividente. Acuzele care mi se aduc prin rechizitoriu sunt din fapte induse. Nu am sprijinit grupul infracţional organizat pentru că nu am avut nicio legătură cu oamenii de acolo. Singurul pe care l-am cunoscut a fost Luca Anversa şi Cosmin Limbean“, a spus Ioan Dobra, fost director cordonator adjunct la DGFP Alba.

Dobra a completat că faptele de care este acuzat sunt, în opinia lui, inexistente. „Cosmin Limbean (fost director la SC Pomponio SA – n. r.) nu mi-a solicitat nimic, nici în legătură cu serviciul, nici în afara serviciului. Nu am stabilit împreună cu Dorin Conţan echipe de control şi nici agenţi economici unde urmau să se desfăşoare aceste controale. Aproximativ 80 la sută din controlalele efectuate erau la solicitarea agenţilor economici sau a altor organe“, a completat Ioan Dobra.

În declaraţia dată de Dobra sunt referiri şi la fostul director coordonator, Ştefan Anghel Bogin. „Am auzit că directorul coordonator Bogin avea relaţii cu Luca Anversa (patronul firmei Pomponio – n.r.). Nu am luat legătura cu el decât prin directorul coordonator. Nu am sesizat organele de cerecetare pentru că în actele de control nu s-au evidenţiat comiterea unor fapte de natură penală“, a mai precizat Ioan Dobra.

Conţan a oferit consultanţă la Pomponio

Dorin Conţan, fost şef de serviciu la DGFP, şi-a menţinut, la rândul său, declaraţiile date la urmărire penală. A recunoscut faptul că a oferit consultanţă firmei Pomponio şi că a utilizat în scop personal un autoturism de la firma Betacom SRL Cugir. „Am acordat consultanţă firmei Pomponio în perioada 2006 – 2008 în virtutea prieteniei mele cu Cosmin Limbean. Ulterior am mai fost sunat de două sau de trei ori. Niciodată nu am discutat cu Anversa şi Limbean despre vânzările de beton la negru. Nu am discutat despre modul de impozitare şi reevaluarea terenurilor vândute. Consultanţa pe care am acordat-o a fost strict pentru respectarea legilor. Nu am dat niciun sfat care să determine prejudicierea bugetului de stat“, a afirmat Dorin Conţan.

Acesta a completat că nu a discutat cu Limbean despre recuzarea echipei de control. „Nu am pus la cale nicio strategie care să îmi aducă un beneficiu personal. Nu am solicitat lui Luca Anversa sume de bani pentru nevoi personale sau pentru societatea Betacom. Îmi menţin părerea cu privire la modul de impozitare a terenurilor reevaluate şi consider că am procedat corect“, a spus fostul şef de serviciu de la Finanţe. Conţan s-a referit şi la activitatea de control de la clubul FC Unirea Alba Iulia, unde consideră, de asemenea, că a procedat corect.

Acuzaţii respinse

Ceilalţi doi inculpaţi aflaţi în arest preventiv, Mihail Sârbu şi Ioan Ispas, au respins, la rândul lor, acuzaţiile aduse de procurori. „Nu am impus pe nimeni pentru a fi angajat la Pomponio. A fost o simplă prezentare a unei persoane care căuta un loc de muncă. Nu am avut nicio implicare în stabilirea redevenţei miniere. Nu aveam cum să ofer o aşa zisă consultaţie pentru că din 2009 redevenţa minieră se calculează foarte uşor. Am cunoscut unde se aflau unele acte al societăţii datorită perioadei mari de timp cât am stat la sediul firmei. Am stat în control, cu intermitenţe, patru luni şi jumătate“, a afirmat Mihai Sârbu. Acesta a mai precizat că actele de control efectuate ulterior de DGFP Hunedoara au confirmat, în cea mai mare parte, activităţile desfăşurate de echipa de control de la DGFP Alba.

Ioan Ispas a precizat că nu recunoaşte acuzaţia de sprijinire a unui grup infracţional organizat având în vedere că nu a cunoscut pe niciunul dintre membrii grupării. „Am avut cu persoanele din cadrul societăţii strict o relaţie personală. Nu am constatat nicio faptă penală astfel încât să pot sesiza organele de cercetare penală. Toate veniturile mele au fost declarate şi nu am avut niciun conflict de interese“, a spus Ispas.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 9 februarie 2011 xcând vor fi audiaţi alţi patru inculpaţi din dosar: Cosmin Limbean, Eugen Lepădat, Ramona Maria Jitean şi Ioan Lazăr. Şase inculpaţi, foşti şi actuali angajaţi ai societăţii Pomponio SA au fost condamnaţi într-un dosar disjuns la pedepse cu închisoare cu suspendare între 1 an şi opt luni, respectiv trei ani. Este vorba despre Luca Anversa, Ana Maria Goia, Elena Avram, Elena Crişan, Iulian Octavian Pop şi Daniel Bădescu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite