Funcţionarii de la AJOFM Alba învaţă de la spanioli cum să-i ajute pe şomeri să se angajeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe la ghişeele funcţionarilor care interacţionează cu şomerii trec zilnic 100 de persoane
Pe la ghişeele funcţionarilor care interacţionează cu şomerii trec zilnic 100 de persoane

Angajaţii de la AJOFM Alba şi din alte 15 judeţe din ţară care au contact direct cu şomerii învaţă cum să-i ajute să-şi găsească locul de muncă pentru care sunt cel mai bine pregătiţi. Perfecţionarea se face în baza unui proiect cu finanţare europeană.

Proiectul câştigat de Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă(AJOFM) Alba are ca scop modernizarea Serviciului Public de Ocupare a Forţei de Muncă din cadrul celor 16 Agenţii judeţene în care se derulează pe parcursul a trei ani de zile.

Învaţă din experienţa spaniolilor

În total, vor fi şcoliţi 600 de salariaţi din Regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest.  Parteneri în derularea proiectului sunt Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă din Arad, Satu Mare, Asturias- Spania, două firme private spaniole specializate în servicii de ocupare a forţei de muncă, Universitaea „1 Decembrie 1918“, din Alba Iulia  şi SC Tobimar Construct Alba Iulia, firmă acreditată pe servicii de ocupare.

Funcţionarii de la AJOFM vor face schimb de experienţă cu omologii lor din Spania, prin intermediul unor stagii de pregătire în peninsulă de câte o săptămână.

Pentru început, se va face un studiu care să identifice nevoile concrete de formare pentru salariaţii care sunt implicaţi direct în munca cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. „Vor fi implicaţi sociologi, psihologi, specialişti în IT, experţi în comunicare. Universitea va avea contribuţie la elaborarea strategiei de formare, la deschiderea unui Centru de formare interregional şi la susţinerea cursurilor de consultanţă în ocuparea forţei de muncă“, a punctat Manuela Kadar, director al Departamentului pentru Managementul Proiectelor din Universitatea „1 Decembrie 1918“.

Potrivit reprezentanţilor AJOFM Alba, zilnic ajung pe la ghişeele instituţiei, în medie, 100 de persoane care cer sprijin pentru găsirea unui loc pe piaţa muncii.„Acum, la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă din Alba Iulia  avem doar 8 colegi care au contact direct cu şomerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Din cauza volumului mare de muncă, nu există din păcate suficient timp pentru a-i oferi o consultanţă antreprenorială consistentă celui aflat în căutarea unui loc de muncă. Spre exemplu anul trecut au venit la ghişee 27.000 de persoane. Dintre acestea au fost încadrate pe piaţa muncii doar 25 la sută. Prin perfecţionarea colegilor care se ocupă de plasarea forţei de muncă sperăm să crească semnificativ şi gradul de ocupare“, a apreciat Corneliu Engi, directorul AJOFM Alba.

Conform proiectului finanţat prin „Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea resurselor Umane 2007-2013“, studiul final va conţine un set de soluţii pe care angajaţii de la AJOFM trebuie să le pună în practică, atunci când vine vorba de ocuparea locurilor de muncă, pe principiul „omul potrivit la locul potrivit“.

Valoarea proiectului „Calitatea în Formare Crează Competenţe profesionale de nivel european pentru personalul din Serviciul Public de Ocupare“ este de peste 21 de milioane de lei. Contribuţia AJOFM Alba, cea care a câştigat finanţarea, este de 25 la sută din suma totală.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite