Funcţionar de la Direcţia de Finanţe Alba: „Am ajuns să cerşim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 500 de angajaţi din tot judeţul au întrerupt astăzi lucrul şi au cerut revenirea la sistemul cu stimulente salariale. Funcţionarii susţin că salariile diminuate cu peste 50 la sută au ajuns la un nivel mai mic decât ratele la bancă.

Angajaţii se plâng că nu mai fac faţă cheltuielilor şi ajung să se împrumute de la cunoştinţe. Supravieţuiesc cu salarii de 500-700 lei şi cu rate la bănci care le depăşesc şi de două-trei ori veniturile. „Am un copil în întreţinere, iar soţul este şi el bugetar. Am luat salar de 463 lei în condiţiile în care ratele la bancă depăşesc 1700 lei. Cheltuielile lunare depăşesc 600 lei, doar întreţinerea. Am terminat facultatea în urmă cu 11 ani şi am lucrat ca economistă“, a declarat Ana Andron, inspector în cadrul DGFP Alba.

Personalul finanţelor publice este cu atât mai revoltat cu cât banii de stimulente nu sunt alocaţi de la buget. „Nici măcar nu trebuie să ne plătească ei. Banii au fost colectaţi de la contribuabili în proporţie de peste sută la sută şi totuşi îşi bat joc de noi. Am ajuns să aducem bani de acasă să plătim ce este nevoie. Din banii sindicatului am plătit apa“, a afirmat o altă angajată.

image

Luptă pentru supravieţuire

Nici angajaţii vechi ai instituţiei sau cu toate gradele şi ultima treaptă de salarizare nu sunt mai norocoşi. „Am ajuns să mă zbat să supravieţuiesc cu 900 lei pe lună. Am un copil la facultate pe care îl întreţin singură şi am credite bancare de 400 euro. Cheltuielile de acasă pe timp de vară au fost de 500 lei, însă de acum începe din nou greul. Iau bani împrumut aproape în fiecare lună, chiar astăzi mi-am achitat o parte din datorii. E trist că am ajuns să cerşim. Lucrăm nopţile şi ajungem în instanţă pentru că avem pe urmeri acte şi responsabilităţi enorme“, a afirmat Smaranda Secărean, angajată DGFP Alba de 54 ani cu o vechime în muncă de 35 ani.

Facturi care depăşesc veniturile

Oamenii se plâng că utilităţile acasă le sunt tăiate din cauza întârzierii plăţilor. „Am ajuns în situaţia în care nu mai avem cu ce să ne plătim facturile la gaz, apă, curent şi tot pe rând ne taie utilităţile. Ne chinuim să achităm ratele la bancă şi descoperirile de cont. Suntem trimişi să muncim afară din ţară, dar oare nouă celor cu experienţă şi mai în vârstă cine ne mai oferă un loc de muncă?! Lucrez de 38 ani“, a afirmat Marcela Coşereanu (57 ani).

image

Protestul angajaţilor DGFP Alba este susţinut de liderii confederaţiilor sindicale din judeţ. Ioan Stanca, preşedintele Sindicatului Învăţământ Alba şi Marius Sepi, lider judeţean CNSRL Frăţia s-au alăturat protestului funcţionarilor şi au dat asigurări că se pregătesc mişcări de amploare în acest sens. „Semnalul transmis de la ANAF ne dă încredere că vom putea declanşa o grevă de amploare. Nu ne mai putem lăsa călcaţi în picioare. Avem familii acasă cărora trebuie să le asigurăm traiul“, a afirmat Marius Sepi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite