Alba Iulia: Frigul scade vânzările pieţarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Frigul scade vânzările pieţarilor
Alba Iulia: Frigul scade vânzările pieţarilor

Zeci de pensionari sau oameni care se zbat să îşi asigure un venit, vin zi de zi, în pieţele din Alba Iulia cu legume sau zarzavaturi, fructe sau flori, expuse pe mese pliante sau direct pe ziarele aşezate pe asfalt.

Pentru comercianţii din piaţă nu contează gradele de afară pentru că ei ştiu că din asta trăiesc. Deşi peste Alba Iulia a trecut deja un val de firg, precupeţii îşi aşteaptă clienţii înveliţi în pături sau haine groase, sperând în fiecare zi că azi va fi mai bine decât ieri.

 „În lunile de iarnă stăm în piaţă până la -15 grade Celsius. Ne rugăm în fiecare an să avem parte de o iarnă blândă pentru a nu ajunge în situaţia în care să nu mai putem veni cu marfă la piaţă pentru că practic noi din asta trăim. Eu nu am pensie sau salar“, a declarat Ana Pitea, vânzătoare în piaţa din cartierul Cetate. Femeia spune că soarta pieţarilor este tristă în această perioadă, iar banii de cheltuială sunt greu de recuperat.

Fără nicio altă sursă de venit Ana Pitea trăieşte din mica afacere care pe lună nu îi aduce mai mult de câteva sute de lei. „În această perioadă într-o zi bună reuşesc să vând de aproximativ 100-200 lei“, a afirmat Ana Pitea, în vârstă de 57 ani. O altă vânzătoare este la fel de dezamăgită de cum decurg vânzările. „Vin din judeţul Cluj de la 100 km. Oamenii nu mai cumpără decât strictul. Muncim atâta şi stăm aici de pomană. Nu scot mai mult de 300-400 lei în zilele foarte bune. Asta e cam jumătate faţă de cât vindeam anii trecuţi. Vânzările au scăzut enorm. Anul trecut vindeam câte 80 de saci de varză pe zi, acum îi vând într-o săptămână“, a spus supărată Lucia Rician, 29 ani.

Vremea influenţează vânzările

Vânzătoarele spun că vremea influenţează foarte mult vânzările. „Dacă este frig sau dacă plouă, oamenii preferă magazinele mari sau cele din cartier care le sunt mai la îndemână, decât să mai vină în piaţă“, a afirmat Ana Pitea. Din spusele acesteia albaiulienii preferă chiar să cumpere mai mult carne decât legume sau fructe.

„De multe ori mă uit la chioşcul unde se vinde carnea în piaţă şi constat că e mai mereu coadă. E clar că oamenii mai au bani, dar preferă să cumpere carne decât legume pe care şi le pot procura lesne din marketuri şi aprozare“, a spus vânzătoarea.

Chirii de la 800 la 1.200 lei

Pentru „confortul“ din piaţă fiecare precupeţ plăteşte lunar chirie. Pentru un cort situat în spatele pieţei Cetate comercianţii scot lunar din buzunar 800 de lei, iar pentru un spaţiu pe asfalt, unde pieţarii vin cu propriile mese pliante sau ziare întinse pe jos, plătesc 30 lei pe zi.

Taraba este luxul pieţei, iar pentru ea fiecare comerciant achită lunar o taxă de 1.200 lei. „Luna aceasta nu cred că o să fac banii de cheltuială. Trebuie să plătesc 1.200 lei pe chiria la tarabă, plus autorizaţia şi asigurările de sănătate. Nu am de ales că altfel rămân fără loc“, a explicat Ana Pintea.

Preţuri la legume şi fructe: 1 kg morcovi – 2 lei, 1 kg ţelină – 2,5 lei, 1 kg mere – 1,7 lei, 1 kg roşii – 2,5 lei, 1 kg pătrunjel – 4 lei, 1 kg varză – 1,5 lei, 1 kg cartofi – 1 leu, 1 kg ardei – 2 lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite