Alba Iulia: Frigul ne-a luat pe nepregătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea bruscă de temperatură de la începutul acestei săptămâni şi instalarea frigului i-a prins nepregătiţi pe o parte dintre locuitorii judeţului Alba.

În primele zile de toamnă autentică numărul virozelor respiratorii şi cel al pneumoniilor este în creştere. Din datele Direcţiei de Sănătate Publică Alba reiese că cele mai multe viroze, aproape 350 de cazuri, s-au înregistrat la copiii cu vârste între cinci şi 14 ani, iar cele mai multe pneumonii s-au înregistrat la categoria de vârstă 30-64 de ani.

Vaccin antigripal gratuit

Pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile specifice sezonului rece la fel ca şi în anii trecuţi categoriile cu risc crescut vor beneficia de vaccinul antigripal gratuit. Direcţia de Sănătate Publică Alba a solicitat pentru campania de vaccinare un număr de 56.690 de doze de vaccin, care vor fi administrate până la data de 1 decembrie.

De această gratuitate beneficiază persoanele cu vârste de peste 65 de ani, persoanele care suferă de boli cronice, veteranii şi văduvele de război precum şi copiii şi bătrânii instituţionalizaţi. „La fel ca şi în anii trecuţi vaccinarea acestor categori care sunt predispuse la îmbolnăviri se va face de medicii de familie care vor primi dozele necesare“, a explicat medicul Olimpia Candrea.

Automedicaţia trebuie evitată

Medicii albaiulien recomandă persoanelor care au sintome de răceală sau gripă să se adreseze medicilor de familie şi să evite automedicaţia. „De multe ori bolnavii sunt tentaţi să ia medicamente fără a consulta un medic. Dar trebuie să ştie că sunt viroze pot devin rezistente la antibiotic sau că pot avea reacţii nedorite dacă nu cunosc exact natura viorozei şi iau fără prescripţie aspirină“, a mai spus Olimpia Candrea. Antibioticele nu sunt recomandate nici de farmacistele din Alba Iulia. În trusa de medicamente a fiecărei familii nu ar trebui să lipsească în acestă perioadă câteva medicamente uzuale, cum ar fi paracetamolul sau vitaminele.

„La primele sintome de răceală se recomandă antigripalele. Antibioticele se administrează doar după un consult medical“, a spus farmacista Cristina Stănculeţ. În farmaciile din Alba Iulia o cutie de Vitamina C, recomandată în cazul răcelilor costă în între patru şi şase lei, iar o cutie de Paracetamol Sinus este şapte, opt lei.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite