Fostul primar din Jidvei condamnat la închisoare cu suspendare pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar al comunei Jidvei, Ioan Horhat, în prezent consilier local, a fost condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie. Sentinţa este definitivă, iar perioada de încercare este de doi ani şi şase luni.

Dacă va mai fi condamnat, în această perioadă într-o altă cauză penală, atunci pedeapsa va fi executată. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut, de fapt, sentinţa pronunţată în dosar de Tribunalul Alba, în luna ianuarie 2010.

De menţionat că prima instanţă, Judecătoria Blaj, l-a achitat pe Ioan Horhat de acuzaţiile de corupţie din perioada cât a fost primar al comunei. Sentinţa Judecătoriei Blaj a fost pronunţată în 2009. Dosarul a stat doi ani pe masa judecătorilor din Blaj şi datorită unei excepţii de neconstituţionalitate ridicată de avocatul lui Ioan Horhat, care a fost respinsă de Curtea Constituţională.

Salariu ilegal din fonduri europene

Ex-primarul a fost trimis în judecată în 2007 de procurorii DNA pentru deturnare de fonduri. Cauza se referă la proiectul „O viaţă mai bună pentru romi“, în valoare de 42.510 euro ce a avut drept scop dezvoltarea de activităţi generatoare de venituri (înfiinţarea unei secţii de confecţionat coşuri şi scaune din nuiele) pentru populaţia de romi din satul Veseuş.

Aici urmau să lucreze 60 de romi şi să fie instruiţi 40 de tineri de aceeaşi etnie. Primarul de atunci s-a inclus şi pe el în proiect şi a încasat ilegal un salariu lunar de aproximativ 1.000 de lei pe perioada celor zece luni cât a durat aplicarea proiectului. Suma calculată de procurori cu care a fost prejudiciat proiectul este de 2.967 euro.

Ioan Horhat a fost primar al Jidveiului în perioada 2004 – 2008. A candidat pentru acest post şi în 2008, dar a fost ales doar consilier local pe lista PDL. „Nu am primit nimic la primărie şi nu mă pot pronunţa“, a spus primarul actual din Jidvei, Nicolae Nemeş. Ioan Horhat nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere în legătură cu hotărârea instanţei.

Ioan Horhat este al doilea consilier local din Alba care este condamnat definitiv la închisoare cu suspendare. În luna aprilie, fostul primar din Roşia Montană, Virgila Nariţa, a primit tot şase luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a agresat fizic o subordonată din primărie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite