Fostul primar din Ciuruleasa a scăpat de închisoare cu executare. A primit trei ani cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrerior, Judecătoria Alba Iulia i-a aplicat acestuia o pedeapsă de cinci ani cu executarea pedepsei. Mihalachi este judecat pentru fapte de corupţie.

Fostul primar al comunei Ciuruleasa, Ioan Mihalachi, în prezent consilier local, a obţinut la Tribunalul Alba o reducere a pedepsei de cinci ani de închisoare cu executare, la care a fost condamnat de Judecătoria Alba Iulia în decembrie 2008, la trei ani cu suspendare. Sentinţa Tribunalului a fost pronunţată luni, 20 septembrie 2010 şi mai poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia. De aceeaşi „clemenţă“ au beneficiat şi doi angajaţi ai societăţii comerciale „Ben & Ben Serv“ SRL Cluj-Napoca – Ovidiu Marius Rusu şi Laura Spătaru – respectiv administratorul SC „Alpro Consult“ SRL Cluj-Napoca, Adrian Lengher.

Apeluri admise la Tribunal

Cele două societăţi au avut contracte cu Primăria Ciuruleasa, în perioada 2005 – 2006, pentru modernizarea unui drum comunal din fonduri europene. Investiţia a fost în valoare de 3,38 milioane de lei. „Instanţa Tribunalului Alba a admis apelurile inculpaţilor şi a redus pedepsele de la cinci ani de închisoare cu executare, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru fiecare din cei patru inculpaţi“, a declarat judecătorul Aurelian Mocan, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată în august 2007 de procurorii DNA. Ioan Mihalachi a fost acuzat de de savârşirea infracţiunii de fals şi tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente false. Ceilalţi trei au fost trimişi în judecată pentru acuzaţia de complicitate la infracţiunea de tentativă de folosire sau prezentare de documente false. Fostul primar era reprezentantul legal al Primăriei Ciuruleasa în proiectul finanţat prin programul Sapard „Modernizare drum comunal DC 156 Ciuruleasa-Bodreşti.

Documente false

„Inculpatul Ioan Mihalachi a încercat obţinerea decontării sumei de 621.012 lei, reprezentând prima tranşă de bani din acest contract, folosindu-se de un număr de 72 de înscrisuri întocmite în fals de inculpaţii Rusu Ovidiu Marius, Spătaru Laura Mirela şi Lengher Adrian“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor. „Nu sunt vinovat pentru acuzaţiile care mi se aduc. Eu am semnat doar documentele prezentate“, a afirmat Ioan Mihalachi.

Lucrările de modernizare a drumului respectiv au fost finalizate cu întârziere de un an. Pentru că proiectul a fost suspectat de corupţie, Agenţia Sapard a refuzat să mai efectueze plăţile deşi drumul a fost modernizat pe cheltuiala firmei din Cluj, ce aparţine omului de afaceri Ioan Bene. Acesta a dat în judecată Consiliul local şi Primăria Ciuruleasa şi a obţinut o sentinţă definitivă prin care trebuie să primească 2,8 milioane de lei.

În prezent, Primăria Ciuruleasa se judecă cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (fosta Agenţie Sapard) pentru reluarea finanţării proiectului şi plata sumei de bani în contul firmei din Cluj-Napoca.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite