Fostul preşedinte ANOFM, Silviu Bian, cerea 25.000 de euro şpagă pe lună. Motivarea sentinţei prin care a primit 9 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Bian pe vremea când era şef la ANOFM
Silviu Bian pe vremea când era şef la ANOFM

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, cerea şpagă 25.000 de euro pe lună susţin judecătorii Tribunalului Bucureşti în motivarea sentinţei prin care a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Bian intenţiona să folosească banii la finanţarea campaniei electorale pentru un post de senator.

Magistraţii descriu în motivare cum funcţiona reţeaua prin care aproximativ 1 milion de lei şi 22.000 de euro au ajuns la Silviu Bian de la subordonaţi care lucrau în cadrul a două proiecte cu finanţare europeană, în valoare fiecare de 5 milioane de lei. În acelaşi dosar mai sunt judecaţi Ristea Cristache, cel care l-a denunţat pe Silbiu Bian la DNA şi Ana Maria Ţichindelean. Ambii au primit pedepse cu suspendare. Instanţa a mai dispus recuperarea banilor primiţi ca mită de către fostul preşedinte ANOFM. Dosarul este în prezent la Curtea de Apel Alba Iulia.

Principalele precizări din motivarea Tribunalului Bucureşti:


În perioada decembrie 2010-octombrie 2011, inculpatul Silviu Bian, preşedinte al A.N.O.F.M., cu rang de subsecretar de stat, a primit, în tranşe lunare, în baza unei înţelegeri anterioare, prin intermediul inculpatului Ristea Cristache, de la funcţionarii ce compun echipa de implementare a proiectelor şi programelor destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri ale Uniunii Europene, respectiv PACSPO şi ICAR, suma totală de 1.058.500 lei şi 22.000 euro, reprezentând o parte din salariile acestora în perioada de referinţă, banii fiind pretinşi pentru ca să vireze procentul de 25% din costul proiectelor, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor.

În data de 5.09.2011 organele de urmărire penală din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că Silviu Bian pretinde şi primeşte sume de bani de la funcţionarii din subordine, în schimbul numirii şi menţinerii lor în echipele de implementare a proiectelor şi programelor destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri ale Uniunii Europene. Sumele respective sunt colectate lunar de la angajaţi, de către persoane anume desemnate  de preşedintele instituţiei, din cadrul agenţiilor teritoriale şi înmânate personal lui Silviu Bian.

În cauză s-a dispus autorizarea interceptării şi înregistrării audio-video a convorbirilor şi comunicărilor, a înregistrării audio-video a discuţiilor purtate în mediul ambiental, localizarea şi urmărirea prin GPS, precum şi luarea de imagini în legătură cu activitatea infracţională desfăşurată de Silviu Bian, Ristea Cristache şi alţii.    De asemenea, s-a dispus autorizarea interceptării şi înregistrării audio-video a convorbirilor şi comunicărilor purtate de numitul Silviu Bian de la postul telefonic.

Denunţul


Ristea Cristache a formulat un denunţ, arătând, în esenţă, că din luna februarie 2011, circa 50-60% din sumele încasate pentru salarii la nivelul Centrului Ristea Cristaches-au colectat în vederea remiterii către Silviu Bian. Activitatea de colectare a fost asigurată de Ristea Cristache, la cererea expresă a lui Silviu Bian. Ristea Cristache a mai precizat că solicitarea de către Silviu Bian a sumelor de bani menţionate s-a făcut în mod expres la începutul anului 2011 imediat după alocarea unei părţi din sumele solicitate pentru proiect, acesta dând de înţeles că, în cazul nerespectării acestor „solicitări” de remitere a unui procent din remuneraţii, el dispune de pârghiile legale necesare pentru împiedicarea alocării procentului de 25%, fapt cu consecinţe negative asupra realizării activităţilor, primirii retribuţiilor şi derulării proiectelor.

La data de 17.09.2011, ca urmare a unor convorbiri telefonice între Silviu Bian şi Ristea Cristache, s-a stabilit ca întâlnirea dintre cei doi în scopul remiterii banilor să aibă loc în după-amiaza aceleiaşi zile, la intrarea în municipiul Alba Iulia, unde domiciliază Silviu Bian. Conform înregistrărilor audio-video, sumele de bani respectiv 19.000 lei şi 22.000 euro, au fost introduse de Ristea Cristache într-o pungă de plastic transparentă, iar apoi într-o altă pungă, de culoare roşie. Înregistrarea ambientală video a relevat continuitatea între momentul introducerii banilor în pungă şi momentul remiterii către Silviu Bian, neexistând dubii cu privire la conţinutul acesteia.

Inculpatul Silviu Bian a sosit la locul de întâlnire, iar Ristea Cristache a coborât din autoturism având în mână punga de culoare roşie în care se aflau sumele de bani. Ristea Cristache s-a adresat lui Silviu Bian spunându-i: „V-am adus ăia!”, Silviu Bian întrebând: "Ce aveţi aicea?”, iar Ristea Cristache răspunzând: „Sunt ăia… îi ştiţi dumneavoastră”. Conform imaginilor video, Silviu Bian a deschis portiera autoturismului cu care venise şi a pus punga de culoare roşie pe bancheta din spate. În continuarea dialogului, Silviu Bian l-a avertizat pe Ristea Cristache să fie atent, să nu vorbească la telefon, iar atunci când Ristea Cristache i-a spus că „unii cam strâmbă din nas”, Silviu Bian s-a arătat deosebit de interesat, reacţia sa fiind următoarea „pleacă, dacă nu le convine” şi „dacă comentează, afară”. De asemenea, Silviu Bian i-a precizat lui Ristea Cristache că „la Ţichindelean, când zic eu îi daţi, nu lunar şi aşa”… Fiecare cu lungul nasului, că după aia „înţelege ea ce nu trebuie şi nu e bine”.

Flagrantul


La data de 15.10.2011, la sediul CNFPPP Râşnov sosit inculpatul Silviu Bian, împreună cu familia, aceştia urmând să participe în seara respectivă la o nuntă în Silviu Bian. Precizăm că anterior, în cursul zilei de luni, 10.10.2011, inculpatul Silviu Bian a avut o convorbire telefonică cu Ristea Cristache, încunoştiinţându-l că va veni vineri la Râşnov şi spunându-i să pregătească „raportul”. Revenind la ziua de 15.10.2011, s-a constatat că în jurul orelor 14,21, autoturismul în care se afla inculpatul Silviu Bian împreună cu trei persoane a pătruns în parcarea situată în curtea CNFPPP Râşnov, unde Silviu Bian s-a întâlnit cu Ristea Cristache şi au făcut împreună o scurtă vizită a centrului.

În jurul orelor 14,45, familia inculpatului Silviu Bian a intrat în spaţiul de cazare al centrului, iar Ristea Cristache a intrat în biroul său situat într-un alt corp de clădire. După aproximativ 15 minute, Silviu Bian a revenit în biroul lui Ristea Cristache, unde a stat aproximativ 20 min. În acest timp Silviu Bian şi Ristea Cristache au purtat un dialog relevant pentru cauză, în care inculpatul Silviu Bian îşi manifestă şi împărtăşeşte coinculpatului Ristea Cristache temerile sale faţă de existenţa unor reclamaţii la DNA, avertizându-l pe Ristea Cristache să nu aibă nimic prin casă, prin calculatoare (făcând trimitere la faptul că „ăştia când vin iau şi verifică, şi de acolo plecată totul”).

La scurt timp după ce inculpatul Silviu Bian îl avertizează încă o dată pe inculpatul Ristea Cristache, acesta a fost surprins de către organele de urmărire penală în curtea imobilului, lângă autoturismul său, împreună cu Ristea Cristache. După legitimare şi arătarea  scopului sosirii în imobil, inculpatul Silviu Bian a fost întrebat care este motivul vizitei sale la CNFPPP şi dacă are asupra sa eventuale  sume de bani, acesta afirmând că  are la el circa 4.000 RON. În continuare fiind întrebat dacă în interiorul autovehiculului există vreo sumă de bani acesta a răspuns negativ, arătând totodată că a primit un cadou de la Ristea Cristache, cu ocazia zilei de naştere a lui Ristea Cristache, însă nu ştie în ce constă acesta.

Punga


Solicitându-i-se inculpatului Silviu Bian să deschidă portbagajul autoturismului, în interior s-a constatat existenţa unei pungi din plastic de culoare roşie, în care se aflau două sticle şi o altă pungă de culoare maro, despre care inculpatul Silviu Bian declară că provine de la Ristea Cristache, dar că nu cunoaşte ce conţine. Desfăcând punga respectivă, martorul asistent a scos din interior pe portbagajul autoturismului numeroase bancnote în cupiură de 100, respectiv de 50 lei.

După examinarea şi evidenţierea substanţelor fluorescente la inculpatul Silviu Bian s-au examinat în spectru U.V şi pungile în care se aflau banii, constatându-se pe suprafaţa acestora urme de substanţe de praf verde fluorescent. În urma numărării de către martorul asistent .. a sumelor de bani, s-a constatat că este vorba de bancnote în cupiură de 100 (una sută) lei şi 50 (cincizeci lei), suma fiind în cuantum de 82.000 (opt zeci şi două mii) lei. În continuare, s-a procedat la examinarea în spectru U.V. a bancnotelor descoperite în pungă constatându-se că bancnotele în cupiura de 100 (una sută) lei au aplicată menţiunea „MITĂ”.

Cu privire la acest act material inculpatul Silviu Bian recunoaşte că a primit banii în data de 15.10.2011 de la inculpatul Ristea Cristache care anterior îl sunase pentru că era ziua lui şi la invitat la Râţnov. Precizează inculpatul că banii primiţi erau destinaţi campaniei sale electorale iar suma de 80.000 lei, primită a apreciat-o, ca şi în cazul celuilalt act material, ca fiind un ajutor venit de la un prieten şi deci  nu o luare de mită.

Şpaga

Înregistrările din mediul ambiental relevă în egală măsură faptul că inculpatul Silviu Bian şi coinculpatul Ristea Cristache vorbesc de remiterea sumelor de bani, de cuantumul sumei, despre care Ristea Cristache afirmă că sunt „optzeci şi două de mii” iar coinculpatul Silviu Bian conchide că ar însemna „douăzeci de mii de euro”, precum şi în legătură cu modalităţile concrete în care aceste sume de bani vor fi remise, ocazie cu care inculpatul Silviu Bian intră în contact fizic cu punga în care se află banii, despre care afirmă că este murdară de praf (constatându-se ulterior că pe aceste pungi se aflau urme de substanţe de praf verde, fluorescent, urme descoperite pa faţa internă şi externă a mâinilor, cravatei, sacoului şi pantalonilor inculpatului Silviu Bian).

Prima solicitare făcută de Silviu Bian a fost în luna noiembrie 2010, cu ocazia purtării unor discuţii referitoare la angajarea în cadrul proiectelor. Atunci Preşedintele ANOFM a menţionat pentru prima dată că va trebui să primească o sumă de circa 25.000 euro lunar.

Evoluţia în timp a modului în care cofinanţarea a sosit, mult mai târziu decât momentul semnării contractelor dar în acelaşi timp cu prima solicitare făcută inculpatului Ristea Cristache, stoparea finanţării, reluarea ei, reprezentau în fapt, o modalitate prin care inculpatul Silviu Bian îşi manifesta poziţia influentă pe care o avea făcându-i să creadă pe cei antrenaţi în proiecte că dacă nu vor „cotiza” în continuare proiectele vor fi stopate.

Un element esenţial de la care vom porni în analiza acestei critici este poziţia procesuală a inculpatului Silviu Bian care şi în faza de urmărire penală dar şi în faţa instanţei de judecată, în mod constant a recunoscut primirea sumelor de bani pentru actul din luna septembrie din anul 2011 dar şi pentru actul material din octombrie 2011, dată la care a avut loc şi flagrantul. Chiar dacă poziţia inculpatului cu privire la destinaţia sumelor de bani este una oscilantă arătând iniţial că a primit banii bucuros fiindcă proiectele funcţionează, apoi a arătat că aceştia erau un ajutor din partea lui Ristea Cristache pentru campania electorală, - indiferent de motivaţiile invocate actul primirii sumelor de bani este recunoscută.

Planul

Este evident, că ultima apărare în sensul unui ajutor pentru campania electorală este neverosimilă, în condiţiile în care inculpatul Ristea Cristache neagă acest lucru, în condiţiile în care nu vorbim de o modalitate de susţinere ilegală a campaniei electorală, conform legilor în materie iar sumele primite reprezintă un raport total disproporţionat faţă de salariul inculpatului Ristea Cristache în aşa fel încât să poată fi acceptată ideea că acesta ar fi putut din sursele proprii să-l ajute pe inculpat în demersul său.

Relevantă în cauză este declaraţia inculpatului Ristea Cristache care în afară de situaţiile descrise, prin care încearcă să contureze imaginea unei constrângeri morale, pe care inculpatul Silviu Bian o făcea asupra sa ameninţându-l că-şi va pierde locul de muncă, funcţia, descrie şi aspecte clare în care inculpatul Silviu Bian îi spune în mod expres că diferenţa dintre sumele plătire angajaţilor de la 300 de lei/oră la 100 lei/oră îi este necesară lui, pentru campania electorală.

În cazul inculpatului Silviu Bian, se vor avea în vedere persoana inculpatului şi calitatea de preşedinte al ANOFM, calitate în care a săvârşit faptele de natură penală, încălcând atribuţiunile de serviciu. În raport de acest fapt, de modul în care a înţeles să acţioneze, primind bani din teritoriu, de la angajaţi ai unei firme partenere în implementarea proiectelor cu fonduri europene, prin persoane interpuse, luându-şi măsuri de precauţie pentru a nu se expune vreunui risc, instruind complicele să fie prudent în cele ce întreprinde, să nu conserve vreun potenţial mijloc de proba, la care se adaugă numărul actelor materiale comise – 11 şi cuantumul sumelor primite - apreciem că nu pot fi acceptate solicitarile apărării de a se reţine în favoarea inculpatului circumstanţe atenuante.

De altfel, în cazul inculpatului, lipsa antecedentelor penale nu pot fi asimilate unor circumstanţe atenuante, de vreme ce funcţia de demnitate publică pe care acesta o ocupa impunea absenţa acestora. Pregatirea profesională, vârsta acestuia, aspectele sociale sunt elemente care, ar fi trebuit să aibă un impact favorabil asupra conduitei inculpatului, să-i inhibe comportamentul infracţional şi să evidenţieze aspecte pozitive pentru instituţia pe care o reprezenta, lucru care în cazul de faţă nu poate fi reţinut în sensul invocat de apărare. În fine, problemele de ordin medical ale inculpatului vor fi avute în vedere la stabilirea cuantumului pedepsei, insa nu  justifica, prin ele insele retinerea ca şi circumstante atenuante, fără a ignora şi poziţia procesuală vădit nesinceră a acestuia, care a încercat, diverse explicaţii, nefondate să îşi excludă vinovăţia.

Pedeapsa

Toate aceste argumente ne îndreptăţesc să conchidem că, în cazul acestui inculpat pedeapsa aplicată trebuie să se situeze în partea superioară a limitei speciale, pentru a da eficienţă atât funcţiei coercitive, restrictive a pedepsei, dar, în egală măsura şi funcţiei exemplificative a acesteia.

Faptele inculpatului Silviu Bian, care în calitate de preşedinte al A.N.O.F.M. şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, având ca atribuţiuni de serviciu, aprobarea defalcării bugetului asigurărilor pentru şomaj pe unităţile din subordinea Agenţiei Naţionale şi fiind ordonator principal de credite, de a primi, în mod repetat (11 acte materiale), în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi după o înţelegere prealabilă, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, suma totală de 1.058.500 lei şi 22.000 euro, de la funcţionarii angajaţi prin intermediul învinuitului Ristea Cristache, în scopul de a vira procentul de 25% din costul proiectelor, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale).

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite