Fosta Securitate şi violarea secretului corespondenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istoricul Liviu Zgârciu cercetează activitatea fostei Securităţi în judeţul Alba.
Istoricul Liviu Zgârciu cercetează activitatea fostei Securităţi în judeţul Alba.

Zeci de securişti şi colaboratori lucrau înainte de 1989 la verificarea scrisorilor primite şi transmise de persoanele suspecte.

Violarea secretului corespondenţei era una dintre preocupările de bază ale fostei securităţi comuniste. 

Pe lângă securişti mai existau şi un număr de 63 de colaboratori, surse şi informatori. Activitatea biroului se desfăşura în sediul oficiului PTTR (Poşta) din fiecare localitate. Securiştii aveau în vedere doar scrisorile primite sau expediate de persoanele aflate în atenţia Securităţii.

În primele 3 luni ale anului 1980 nu mai puţin de 728 de persoane din judeţul Alba erau vizate de organele de securitate. De la aceştia securiştii din Biroul Special „S” interceptaseră în această perioadă 8.629 scrisori.

„Persoanele cărora li se controla corespondenţa erau în atenţia organelor de securitate din motive legate fie de trecutul lor, fie fiindcă erau sub supraveghere informativă, sau fie doar pentru că erau în relaţii de corespondeţă cu străini“, a completat istoricul

Profesorul a declarat că nu s-a simţit tracasat de securitate din acest motiv. „Au fost trei scrisori pe parcursul anului 1989. Într-una dintre ele, primită în septembrie, scriitorul se arăta stupefiat de ce se întâmpla la noi în ţară. Atunci mi-a fost frică, dar Securitatea era, deja, ocupată cu altceva. Revoluţia era aproape“, a spus Alexandru Rădulescu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite