Alba Iulia: Florile pentru prima zi de şcoală un efort pentru bugetul părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Florile pentru prima zi de şcoală un efort pentru bugetul părinţilor
Alba Iulia: Florile pentru prima zi de şcoală un efort pentru bugetul părinţilor

Cel mai ieftin buchet este 15 lei iar părinţii care doresc aranjamente mai speciale pot scoate din buzunar şi 100 de lei.

Simbolicul buchet de flori pe care elevii îl duc educatoarelor sau dirigintelor în prima zi a anului şcolar este un efort serios pentru portofelul părinţilor. Familiile care au doi sau mai mulţi copii ajung să cheltuiască între 30 şi 100 de lei pentru flori.

Inventivitate dictată de criză

Oferirea unui buchet de flori la început de an şcolar este un ges care a intrat în obişnuinţa părinţilor de câtva decenii. Cu toate astea florăresele din Alba Iulia spun că anul acesta din cauza crizei părinţii sunt dispuşi să cheltuiască cu mult mai puţin. „Nu se mai apreciază florile, se apreciază preţul. Toată lumea se uită la cele mai ieftine buchete”, a spus florăreasa Ramona Groza.

În funcţie de buget părinţii pot alege buchetul cel mai ieftin sau cel mai scump „Noi ne aprovizionăm de la Sibiu şi au scumpit şi ei florile. Acum cel mai ieftin aranjament, cu trei flori, un pic de verdeaţă şi hârtie colorată este 15 lei. Cel mai scump, cu flori mai multe sau mai deosebite, este 50-60 de lei”, a spus florăreasa Claudia Lodroman.

Părinţii care au mai mulţi copii preferă să cumpere doar florile. „Am doi copii cel mic intră în clasa a II-a, iar cel mai mare în clasa a VI-a. Ar trebui să merg la şcoală cu trei buchete, unul pentru educatoare, unul pentru dirigintă şi unul pentru profesoara de română. O să cumpăr florile şi le aranjez pe urmă acasă. Mai am ambalaje de la buchete mai vechi şi un pic de folie de staniol pentru copt şi o să iasă ceva. Oricum trebuie să cheltui măcar 45 de lei pe nouă fire de trandafir”, a spus Mioara Popic, de 39 de ani din Alba Iulia.

Copii cu pretenţii


Cele mai ieftine flori de pe piaţa din Alba Iulia sunt cele de grădină. Un buchet colorat de fori de curte costă între 2 şi 6 lei. Buchetele cu ghiorghine sau cele cu gladiole costă 10-12 lei. „Încă nu ştiu ce voi alege. Sper să cheltui mai puţin anul acesta. Am doi băieţi şi oricum, luni, trebuie să mergem cu flori la şcoală. Poate găsesc ceva buchete frumoase şi la femeile care cresc flori în curte”, a spus Anca Drăghiciu, din Alba Iulia.

Cu toate că părinţii sunt interesaţi şi de florile de curte copii le ocolesc şi îşi conving părinţii să cumpere buchete mai scumpe. „Copii de azi sunt pretenţioşi. Mamele se mai uită la florile noastre dar ăştia mici le trag de mână să meargă la florărie. Ei au pretenţii şi ei aleg buchetul. Florile noastre, pe care le creştem în grădină, sunt acum bune doar pentru cimitir sau pentru pus la masă, la nuntă”, a spus cu amărăciune albaiulianca de 76 de ani Maria Bogdan. 

Cele mai ieftine flori pentru aranjamente de florărie sunt în Alba Iulia garoafele care costă doi lei firul. Un fir de trandafir costă cinci sau şase lei, iar un fir de crin 15 lei. Un fir de gherbera este trei lei şi o cală albă sau galbenă şase lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite