Florian Rareş Tileagă s-a reorientat de la actorie spre teatrologie şi turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Tileagă iubeşte natura şi arta
Rareş Tileagă iubeşte natura şi arta

La nici 26 de ani Florian Rareş Tileagă are un drum sigur în viaţă, face ceea ce îi place şi a ajuns să facă asta printr-o întâmplare. Călătoreşte mult, cunoaşte oameni şi locuri noi şi iubeşte arta.

De când era copil visa să devină actor, iar când a dat la facultate sorţii au decis altceva. „Se spune că orice teatrolog (publicist) este un actor ratat. Ei bine, eu am ajus teatrolog şi nu pot fi mai fericit“, a spus Rareş.

Tânărul străbate ţara-n lug şi-n lat pentru a vedea piese de teatru şi filme, despre care apoi scrie. A plecat din Cluj Napoca la scurt timp după terminarea facultăţii, din cauza situaţiei financiare. „Lucram la mai multe reviste, însă banii erau puţini şi nu aveam stabilitate. Aşa am decis să revin acasă“, a povestit Rareş. În momentul de faţă continuă să scrie pentru câteva publicaţii de specialitate. „Ceea ce scriu despre teatru şi film este o răspundere enormă. Trebuie să faci analize şi să dai verdicte, ceea ce înseamnă o răspundere foarte mare pentru actor şi regizor“, a spus tânărul.

Vis devenit realitate

Odată ajuns acasă, Rareş a început căutarea pentru un nou loc de muncă. S-a angajat într-o televiziune locală pe care la scurt timp a abandonat-o. „Nu îmi placea ritmul alert în care se lucra. Evenimentele nu erau pentru mine. Simţeam că nu sunt făcut pentru asta“, a afirmat Rareş. Norocul nu l-a ocolit şi în 2008 a acceptat propunerea de colaborare cu o revistă de turism a Consiliului judeţean Alba. „A fost o şansă nebănuită. Visul meu s-a împlinit fără să bănuiesc măcar“, a spus tânărul despre faptul că îmbină călătoriile cu utilul şi plăcutul.

„Când eram elev la orele de geografie urmăream cu degetul harta şi eram facinat de culori. Mă întrebam cum sunt locurile acelea şi în acelaşi timp încercam să mi le imaginez“, a povestit Rareş. Ani mai târziu are ocazia să călătoească şi să cunoască judeţul în care s-a născut în de-amănunt. „Prin călătoriile mele caut să promovez acest judeţ. Sunt atâtea locuri frumoase despre care nu se cunoaşte nimic“, a afirmat tânărul albaiulian. Aşa se face că o zi pe lună şi-o petrece în mijlocul străinilor şi în natură. „La birou mă documentez despre regiunea pe care intenţionez să o vizitez cu tot ce înseamnă monumente naturale şi arhitecturale după care îmi iau aparatul şi carnetul de notiţe şi plec pe teren“, a povestit Rareş.

Într-un an de zile a văzut atâte locuri şi cunoaşte atât de bine judeţul Alba, încât spune că i-ar fi imposibil să aibă preferinţe. „Nu este nimic care să nu mă fi impresionat. Nu există loc pe care l-am vizitat despre care să nu fi spus <<Ăsta e cel mai cel>>“, a spus Rareş. Îi este greu şi să aştearnă pe hârtie date despre locurile văzute. „Bucuria din suflet este nemărginită şi niciodată nu ştiu cu ce să încep. Aş vrea să le dau afară pe toate de odată“, a povestit tânărul.

Ce locuri ţi-au rămas în minte şi poate chiar în suflet?
F.R.T.:
„Înainte sa lucrez la turism, habar nu aveam câte locuri absolut superbe există în judeţ, iar acum, chiar dacă le-am cunoscut deja pe cele mai importante, mi se pare un ţinut inepuizabil. Mi-au rămas în minte Cetatea Colţeşti, Iezerul Şureanu şi Vânătările Ponorului, câteva locuri, rezervaţii naturale despre care nu se ştie mai nimic. Rezervaţiile din judeţ sunt o mică problemă pentru că nu sunt cunoscute, iar eu simt că nu trebuie să pierd timpul ci să le fac cunoscute“.

Ce-i place: „Îmi plac enorm călătoriile, să văd locuri şi lucruri noi. Îmi plac lucrurile bine făcute începând cu arta până la cele de zi cu zi. Admir oamenii cooperanţi şi deschişi la inimă“.

Ce nu-i place: „Mă deranjează tupeul, iresponsabilitatea şi dezordinea. Din nefericire călătorind foarte mult văd că avem parte de aşa ceva din plin: locuri neamenajate, mizerie şi o grămadă de amănunte care nu fac decât să îţi strice ziua şi cheful de a călători“.   

PROFIL:
Data şi locul naşterii: 4 iulie 1984, Alba Iulia
Studii: Facultatea şi masterul în Teatru şi Film la Cluj Napoca
Stare civilă: necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite