Alba Iulia: Ţigările netimbrate au umplut depozitele Gărzii Financiare Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului 2009, Garda Financiară Alba a desfăşurat peste 1.000 de acţiuni de control, în urma cărora au fost confiscate bunuri în valoare totală de 3,7 milioane de lei. Activitatea desfăşurată de comisarii Gărzii Financiare au vizat, în principal, respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comerţ şi legalitatea operaţiunilor comerciale.

Bunurile confiscate variază de la haine până la alimente, material lemnos şi ţigări.
În urma acţiunilor de control marfa confiscată a fost predată Direcţiei Generale de Finanţe Publice (DGFP) Alba prin serviciul de valorificare. De aici, produsele sunt fie vândute, fie distruse, fie donate în cazul în care este vorba despre produse alimentare.

Acţiuni de control împreună cu Poliţia


Produsele confiscate sunt depozitate în diferite locaţii având în vedere faptul că Garda Finaciară Alba deţine un singur depozit de aproximativ 30 de metri pătraţi.

„Bunurile confiscate le dăm în custodie sau le depozităm. În funcţie de perisabilitatea mărfurilor acestea trebuie predate DGFP Alba sau depozitate la unităţile specializate până se întocmesc procedurile legale”, a explicat Dorin Nistor, comisar şef al Gărzii Financiare Alba.

Acţiunile de control efectuate de comisari s-au desfăşurat în trafic, în colaborare cu Poliţia Rutieră, dar şi la societăţi comerciale.

„Verificăm mijloacele de transport şi de multe ori se constată că nu există documente de însoţire a mărfurilor. Totodată inventarierea la societăţile comerciale scoate la iveală diferenţe majore între documente şi fapte. De asemenea nu de puţine ori găsim produse pe care nu le revendică nimeni. Concret materiale de masă lemnoasă în zona Munţilor Apuseni lăsate pe marginea drumurilor”, a spus Dorin Nistor.

Zeci de mii de pachete de ţigări confiscate

Cele mai multe produse confiscate de comisarii Gărzii Financiare Alba au fost ţigările.
În prezent sub sechestrul Gărzii Financiare se regăseşte o cantitate impresionantă de ţigări, 78.246 de pachete în valoare de 140.000 lei care vor fi predate cu titlu gratuit producătorilor care se angajează în distrugerea produselor şi refolosirea tutunului.

Una dintre cele mai mari capturi de ţigări a avut loc în 16 iunie 2009, în urma unui accident rutier. Tiberiu Marcu, în vârstă de 26 de ani din Piteşti, judeţul Argeş, s-a răsturnat cu maşina în afara Drumului Naţional nr. 7.

Ghinionul şoferului a fost faptul că în autovehicul transporta o cantitate foarte mare de ţigări pentru care nu a putut prezenta documente de însoţire şi provenienţă. Comisarii Gărzii Financiare au confiscat 354.800 ţigarete, marca LM fără timbru, iar şoferul ghinionist s-a ales cu dosar penal.

În afară de ţigări, în cursul acestui an au mai fost confiscate 170 tone de porumb, haine în valoare de 76.000 lei, 263 litri de băuturi alcoolice în valoare de 10.000 lei, respectiv legume şi fructe în valoare de 12.000 lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite