Filtrul minune care reduce consumul de motorină cu 12 litri la 100 de kilometri. Testat pe trei autobuze din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filtrele  speciale au fost montate în urmă cu trei luni pe trei autobuze care circulă pe străzile din Alba Iulia  Economia constatată de Societatea de Transport Public este de până la 12 litri la 100 de kilometri.

Invenţia poartă semnătura unui bărbat din Deva, Corneliu Birtok Băneasă, care a vrut să demonstreze că maşinile pot consuma mai puţin combustibil. Printre cei care s-au lăsat convinşi de utilitatea filltrului de aer a fost şi directorul Societăţii de Transport Public din Alba Iulia.

Filtrul-minune a fost testat pe trei autobuze, la temperaturi de la minus 15 grade Celsius la plus 21 de grade Celsius. Fiecare a parcurs peste 18.000 de kilometri în trei luni şi jumătate. Economia nu este deloc de neglijat: 1.500 de litri de motorină. Un calcul simplu arată că autocarele au avut un consum mai mic cu până la 12 litri la 100 de kilometri.

Economie lunară de 3.000 de lei/autobuz

Fiecare filtru a costat 2.200 de lei. „Pentru fiecare dintre cele trei autobuze s-a făcut o economie lunară de 3.000 de lei. Noi ne-am recuperat investiţia făcută în cele trei filtre în trei luni. Intenţionăm să montăm filtre de aer pe încă cinci autobuze din parcul nostru auto“, a precizat telian Nicola, directorul STP Alba Iulia.

Filtrul se dovedeşte prietenos şi cu mediul. Dacă ţinem cont că prin arderea unui litru de motorină se degajă aproximativ 270 g dioxid de carbon, 16-20g de hidrocarburi, pulbere sub formă de gudron şi bioxid de sulf, rezultă că oraşul Alba Iulia este mai curat cu 400 de kg emisii de CO2 şi alte gaze nocive.

 „Acesta este un alt motiv important, pe lângă cel al economiei de combustibil, pentru care STP a decis ca în acest an filtrele supraaspirante să fie implementate şi pe autobuzele cu transmisie manuală (testele actuale sunt pe autobuze cu transmisie automată) şi extinderea dotarii cu asemenea filtre a autobuzelor identice cu cele pe care au fost deja testate“, susţine Stelian Nicola, directorul STP Alba Iulia.

Inventatorul susţine că vrea să omologheze filtrul şi pentru autoturisme, iar preţul este estimat la preţul de 250 de lei.

Invenţia, premiată la Geneva

Potrivit inventatorului, filtrul de aer creşte şi puterea  motorului la o turaţie mai mică a acestuia cu 350-400 de rotaţii/minut mai puţin decât în cazul filtrului de aer original. Adică, în cazul unei turaţii de 2600 rotaţii pe minut cu filtru supraaspirant rezultă aceeaşi putere ca la 3000 de rotaţii cu filtru clasic, realizându-se astfel o economie de combustibil care poate ajunge în unele condiţii chiar şi până la 15 litri/100 kilometri. 

Bazele colaborării cu inventatorul din Deva s-au pus la Târgul ALEA 2011, desfăşurat la Alba Iulia, unde acesta şi-a expus filtrele cu care a impresionat juriile unor saloane mondiale de inventică. 

Corneliu Birtok Băneasă este deţinătorul premiului WIPO (Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală - GENEVA) “Cel Mai Bun Inventator” acordat în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii şi Investiţii de la Moscova Moscova,  în septembrie 2010, o distincţie care se acordă o singură dată în viaţă unui inventator. Bărbatul din Deva a primit pentru invenţia sa mai multe medalii de aur la cele mai prestigioase saloane de inventică din străinătate.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite