Filmul tentativei de omor din dosarul bătăuşilor de la Cugir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 28 de persoane din lumea interlopă a oraşului Cugir sunt judecate într-unul dintre cele mai complexe dosare din ultimii ani, pentru tentativă de omor. Dosarul se află la Tribunalul Alba. 27 au mandate de arestare preventivă emis pe numele lor. 17sunt judecaţi în arest preventiv, în timp ce 10 sunt căutaţi prin Interpol de la sfârşitul lunii mai 2011

Tribunalul Alba judecă unul dintre cele mai complexe dosare penale din punct de vedere a numărului de inculpaţi existente pe masa magistraţilor în ultimii ani. Gruparea bătăuşilor din Cugir este acuzată de infracţiuni foarte grave, cum ar fi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi tentativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Pentru aceste fapte riscă până la 15 ani de închisoare.

10 interlopi, căutaţi prin Interpol

Dosarul are 28 de inculpaţi dintre care 27 au mandate de arestare preventivă emis pe numele lor. 17 dintre inculpaţi sunt judecaţi în arest preventiv, în timp ce 10 sunt căutaţi prin Interpol de la sfârşitul lunii mai 2011. În urmă cu o săptămână unul dintre aceştia a fost prins în Germania şi adus în România. Sergiu Lucian Bacrău, zis „Şobolanu“, a fost încarcerat la Penitenciarul Aiud, alături de ceilalţi „colegi“.

Sunt căutaţi pentru a fi aduşi în România alţi 10 bărbaţi din gruparea bătăuşilor. Membrii grupării sunt acuzaţi de implicare într-un scandal ce avut loc în 25 aprilie 2011 la o discoteca Wake Up din Cugir.

Doi oameni de ordine, Gheorghe Bota (28 ani) şi Ioan Mihăilă (43 ani), din Orăştie, au fost bătuţi pentru că nu i-au lăsat să intre în local.

image

Click pe poze pentru galerie foto de la momentul reţinerii inculpaţilor

„Inculpaţii fac parte din trei grupări infracţionale nestructurate, respectiv gruparea «talibanilor», gruparea «de pe Râul Mic» şi gruparea «George Coşbuc». În ultimii ani, între părţile vătămate şi o parte dintre inculpaţi au existat incidente soldate cu agresiuni fizice. S-a format o stare conflictuală latentă, părţile vătămate atrăgând neumulţumirea celorlalţi care considerau că acestea îşi exercitau abuziv atribuţiile de pază şi ordine în discotecă“, se afirmă în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Filmul agresiunii

Documentul procurorilor redă şi condiţiile în care au avut loc agresiunea interlopilor asupra paznicilor de la discotecă. Astfel, în dimineaţa zilei de 25 aprilie 2011, în faţa discotecii Wake Up a avut loc un incident între Ioan Mihăilă şi Gheorghe Bota, pe de o parte, şi Robert Adrian Coca, Dorin Ilie Coca şi Gabriel Alin Roznovăţ. După ce au ajuns acasă au decis împreună cu alţi şapte inculpaţi  să se răzbune pe cei doi bodyguarzi. În seara aceleiaşi zile s-au deplasat cu mai multe autoturisme din cartierul Râul Mic în zona centrului oraşului Cugir, luând asupra lor bate, pari, cozi de topoare, bâte de baseball. S-au întâlnit într-o staţie de autobuz cu restul membrilor grupării, s-au asociat spontan pentru a le aplica corecţia fizică celor doi paznici.

Când Mihăilă şi Bota au ajuns în zonă, cei 27 de bărbaţi prezenţi s-au năpustit asupra acestora. „În prezenţa inculpaţilor Pienar Cosmin Gabriel senior, Pienar Cosmin Gabriel junior şi Vîjdea Traian Cosmin, care le-au întărit celorlalţi convingerea pentru punerea în executare a hotărârii infracţionale, inculpaţii au început să lovească părţile vătămate cu obiectele contondente ce le aveau asupra lor şi cu pumnii şi picioarele. Mihăilă Ioan a fost lovit din toate direcţiile, pe rând. Unii loveau după care se retrăgeau pentru a permite şi altora să lovească“, se mai afirmă în rechizitoriu. Agresorii au încetat să lovească victima la semnalul lui Cosmin Gabriel Pienar senior, lider la comunităţii de romi din Cugir, şi au părăsit foarte repede locul faptei.

Şeful poliţiei schimbat din funcţie

Ioan Mihăilă a fost transportat la spital unde a necesitat 70 – 80 de zile de îngrijiri medicale. Medicul legist a constatat că viaţa acestuia a fost în pericol. Colegul acestuia, Gheorghe Bota a reuşit să fugă şi nu a fost prins de agresori. 16 dintre cei arestaţi preventiv au fost ridicaţi de poliţişti de acasă la sfârşitul lunii mai. Scandalul a dus şi la schimbarea din funcţie a comandantului Poliţiei Cugir, comisarul şef Nicolae Olaru, considerat răspunzător pentru violenţele din oraş. În locul acestuia a fost numit subcomisarul Mircea Hentea.

Săptămâna trecută, Tribunalul Alba şi Curtea de Apel au decis să îi menţină în arest pe cei 17 inculpaţi. Până acum cinci dintre aceştia au recunoscut comiterea faptelor şi ar urma să beneficieze de o pedeapsă mai redusă din partea instanţei.

Lista inculpaţilor trimişi în judecată: Coca Dorin Ilie, Roznovăţ Gabriel Alin, Matei Cristian Vasile, Sibişan Viorel Zis Relucu, Sibişan Constantin Zis Tică, Sibişan Viorel Zis Siba, Sabău Vasile, Coca Robert Adrian, Moldovan Mihai, Pienar Cosmin Gabriel Junior Zis Pie, Vîjdea Traian Cosmin, Pienar Cosmin Gabriel Senior Zis Pie, Cheţa Călin Andrei, Badea Ciprian Constantin, Cristea Mircea, Badea Alexandru Marin şi Bacrău Lucian Sergiu zis Şobolanu.

Trimişi în judecată cu mandat în lipsă: Niţu Cristian Gheorghe zis Livosu, Cristea Gabriel zis Cazacu, Cucu Alexandru Gabriel zis Bibanu, Lascu Nicolae zis Bebe, Lascu Gheorghe zis Românu, Bacrău Dorin Florin zis Gheza, Vaşarhelean Graţian Ioan, Chiaburu Florin Sebastian, Ponivescu Anton Flaviu zis Mami, Nistor Florin zis Ţonţo.

Singurul inculpat judecat în libertate este Coca Dorin.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite