Film despre viaţa pictoriţei de icoane Maria Deac Poenaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artista Maria Deac Poenaru a împlinit 87 de ani
Artista Maria Deac Poenaru a împlinit 87 de ani

Artistă populară Maria Deac Poenaru, a împlinit ieri vârsta de 87 de ani. Aceasta este ultima reprezentantă a neamului pictorilor Poienaru din Laz, iconari ce au dezvoltat un stil estetic aparte.

Neamul Poenarilor a dezvoltat o adevărată şcoală de pictură pe Valea Sebeşului începând cu anul 1770. În lucrările de specialitate, acest curent artistic de pe Valea Frumoasei este menţionat drept „Şcoala de la Laz”.

„Preşedintele CJ Alba i-a oferit sărbătoritei un buchet de flori, un cadou constând în materiale necesare pentru pictura pe sticlă, precum și un inedit dar constând într-un film de prezentare de 20 de minute ce o are ca protagonistă chiar pe sărbătorită“, a spus George Şinca, purtătorul de cuvânt al CJ Alba.

Acest film este primul dintr-o serie de şase esee cinematografice ce au ca temă prezentarea exponenţilor culturii tradiţionale din Alba, fiind o completare a proiectelor Consiliului judeţean a de valorificare a comorii spirituale din Alba. Primul dintre filme o înfăţişează pe Maria Deac Poienaru, prima proiecţie a filmului fiind făcută chiar în casa protagonistei.

Simbol al judeţului Alba

„Doamna Maria Deac Poienaru este un adevărat simbol al judeţului Alba şi munca sa trebuie pusă în valoare fiind una dintre comorile spirituale a le județului Alba”,  a spus Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.

De-a lungul timpului, Maria Deac Poienaru a iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului, zeci de generaţii de tineri, ajutând astfel la păstrarea unor tradiţii şi a unor cunoştinţe inestimabile. În locuinţa sa din Laz a încropit, un mic muzeu  ce cuprinde sute de obiecte de artă, în principal icoane unicat realizate de membrii familiei Poienaru, dar şi obiecte de artă populară.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite