Alba Iulia: Nimic nu s-a schimbat în bine la Filatura de Bumbac din Abrud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Nimic nu s-a schimbat în bine la Filatura de Bumbac din Abrud
Alba Iulia: Nimic nu s-a schimbat în bine la Filatura de Bumbac din Abrud

La o lună de la sinuciderea unei angajate de la Filatura de Bumbac din Abrud, din cauza stresului şi suprasolicitării de la serviciu, situaţia femeilor care lucrează aici nu s-a schimbat foarte mult.

Citeşte şi

S-a sinucis din cauza stresului la locul de muncă


Limbaj de angajator italian: „curva romena” şi „porca miserabila”


Cele aproximativ 80 de femei din Abrud care lucrează la Filatura de Bumbac ar fi preferat şomajul. Primesc acelaşi salariu, de 400 de lei, şi lucrează tot sub presiunea permanentă a patronilor italieni.

„Dacă ar fi alt loc de muncă, cine ar sta aici“


„Nu s-a schimbat nimic. Ar fi trebuit să ne dea în şomaj şi cu asta gata“, a spus una dintre femei sub protecţia anonimatului. Le este frică să îşi divulge identitatea pentru a nu îşi pierde locul de muncă.

„Vai de capul nostru. Am luat 4 milioane salariu. Nu avem unde merge în altă parte. Dacă ar fi alt loc de muncă, cine ar sta aici“, a afirmat o altă angajată a societăţii. Femeile aşteaptă să îşi primească banii care au fost opriţi ilegal din salariu în ultimele luni, lucru constatat şi impus conducerii firmei în urma unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Alba.

„Trebuie să ne dea, până în 30 noiembrie, tot ce ne-au tras din salariu, dar nu ştiu dacă o să ne dea. Pe ultima lună lucrată am primit patru miloane trei sute de mii de lei. Numa de atât am lucrat? Am negociat şase milioane două sute de mii. Atât ar trebui să îmi dea“, a spus Maria I.

Măsuri pentru relaţii de muncă normale

Conflictul de muncă a devenit public acum patru săptămâni, când şefa serviciului de resurse umane, Mariana Truţă, s-a spânzurat într-o anexă a gospodăriei proprii. Colegele de serviciu şi soţul acesteia, Vasile Truţă, au spus că femeia s-a plâns de nenumărate ori de stresul de la serviciu şi de presiunile la care este supusă de patronii italieni.

Vasile Truţă era hotărât să dea în judecată societatea la care a lucrat soţia sa. „Deocamdată nu i-am dat în judecată şi nu ştiu dacă o să îi dau. Mai aştept să văd ce vor face în continuare. Din câte ştiu eu în firmă este aceeaşi atmosferă ca şi până acum“, a declarat Vasile Truţă.

Conducerea ITM Alba va verifica respectarea planului de măsuri impus patronilor italieni la începutul lunii noiembrie. „Peste aproximativ două săptămâni expiră un termen de realizare a măsurilor impuse de noi. Vom vedea atunci dacă s-au respectat aceste condiţii“, a afirmat Dorel Fiţ, directorul ITM Alba.

Este vorba despre un set de 10 obligaţii, care ar urma să aducă la normalitate relaţiile de muncă din cadrul societăţii. Printre acestea se regăseşte şi obligativitatea încheierii unui contract de muncă legal pentru cetăţeanul italian Brigida Guarise, asupra căreia au fost şi sunt îndreptate acuzaţiile muncitoarelor de comportament abuziv şi limbaj vulgar.

Negocieri în prezenţa unui consul italian

Scandalul de la Abrud a ajuns şi pe masa reprezentanţilor statului italian în România. Consului onorific al Italiei la Alba Iulia, Gianfranco Fracarollo, a participat la o întâlnire organizată la sediul Primăriei Abrud, între patronii italieni şi reprezentanţii angajaţilor.

Discuţiile au fost mediate de conducerea primăriei. „Am avut două runde de discuţii cu patronii italieni. Am vorbit despre reglementarea relaţiilor de muncă. Oamenii trebuie să ştie de la început cât au de lucru şi pentru ce bani lucrează. Ne-au solicitat un timp de câteva zile pentru a analiza şi a-şi prezenta punctul de vedere. În 26 octombrie ne vom întâlni din nou”, a declarat primarul din Abrud, Tiberiu Raţiu.

La Registrul Comerţului, Filatura de Bumbac din Abrud apare cu trei administratori (Miotto Bruno, Crişan Ilie şi Motora Otilia), patru asociaţi persoane fizice (Guarise Brigida, Milani Fabio, Miotto Bruno şi Miotto Luca) şi un asociat persoană juridică (SC Marnap SRL Abrud).

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite