Filarmonica din Bonn îl aduce pe Beethoven în Alba. Artiştii germani vor orchestra şi o piesă populară românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artiştii germani concertează cu ocazia împlinirii a 20 de ani de existenţă a Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia. Orchestra Filarmonicii din Bon va susţine gratuit cinci concerte la Alba Iulia şi Aiud. Artiştii vor asigura orchestraţia şi pentru o „jienească“, piesă populară din zona de interferenţă a judeţelor Alba şi Sibiu.

Cei 50 de membrii ai Filarmonicii „Aloisiuskolleg “ din Bonn vor susţine patru concerte la Alba Iulia şi Aiud. Artiştii concertează la invitaţia Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia, care aniversează 20 de ani de la înfiinţare. Colaborarea a început în urmă cu trei ani, iar ulterior formaţiile corale din Alba Iulia au concertat în Germania.

Repertoriul conţine lucrări celebre ale compozitorilor Beethoven, Bruckner, Mozart, Schubert sau Strauss. Artiştii germani vor asigura orchestraţia pentru două formaţii corale din Alba Iulia, „ Codex Apulum“ şi „Reîntregirea “  şi pentru „Psalmodia Transylvanica“ din Cluj Napoca.

„Jieneasca“, orchestrată de Filarmonica din Bonn

„Concertele vocal-simfonice şi corale pot fi consumate de orice iubitor de muzică.  Nu este o muzică nici ultramodernă, nu este nici plictică, se cântă mult text în concertele noastre. Aş aminti Concertul numărul 1 în Do Major, a lui Gavriil Musicescu, la care oaspeţii din Germania asigură orchestraţia.  La repetiţii, noi am cântat şi piesa foloclorică  «Jieneasca» a lui Gheorghe Şoima, iar după ce ne-au auzit partenerii germani s-au hotărât să-i asigure ei partea de orchestraţie. Sperăm ca publicul să fie prezent, pentru că în Alba concertele simfonice au loc rar, o dată la cinci ani“, a precizat Iosif Fiţ, dirijorul corului „Codex Apulum“ şi unul dintre organizatorii evenimentului.

image

Concertele vor avea loc în aer liber, cât şi în Catedrala Romano-Catolică  din Alba Iulia şi Biserica Evanghelică din Aiud.  Primul concert vocal-simfonica avut loc ieri,  de la ora 18.00 în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Intrarea este liberă

Cartea de vizită a Filarmonicii din Bon este una impresionantă. În cei 35 de ani de existenţa a a fost prezentă pe marile scene ale Europei.

„În repertoriu avem lucrări ale compozitorilor celebri , dar vom cânta împreună cu formaţiile corale vocale şi cântări ortodoxe şi catolice. Vor fi şi concerte simfonice, dar şi vocal-simfonice. În total, vom fi 90 de muzicieni.  Membrii Filarmonicii din Bonn sunt tineri, elevi şi studenţi, care s-au remarcat de-alungul anilor.  Am fi onoraţi ca publicul de aici să vină la concertele noastre. Eu sunt de părere că înfiinţarea unei Filarmonici la Alba Iulia ar completa viaţa culturală a oraşului“, a spus Robert Wittbrot, directorul Filarmonicii din Bonn. Intrarea publicului la concerte este liberă.

Program concerte Filarmonica din Bonn:
27  mai, ora 17.00-Concert Biserica Evanghelică Aiud
28 mai, ora 12-Concert „Traseul celor trei fortificaţii“
28 mai, ora 18.00, Biserica „Platoul Romanilor“
29 mai, ora 16.00 Concert Credrala Romano-Catolică Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite