Femeile din Alba Iulia se vor putea vaccina gratuit împotriva HPV la cabinetul din fosta Policlinică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerele până la 24 de ani şi femeile trecute de acestă vârstă pot să-şi facă vaccinul împotriva cancerului de col uterin la cabinetul deschis în  fosta Policlinică de pe strada Muşeţelului.

Direcţia de Sănătate Alba mai are în stoc peste 1000 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin. Campania de promovare a acestui vaccin nu a avut succesul scontat, cu toate că dozele sunt gratuite. Pentru a simplifica modul în care femeile pot să obţină imunizarea HPV la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, din Alba Iulia, de pe strada Alexandru Vaida Voevod s-a deschis un centru de vaccinare.

Aproape 400 de femei vaccinate

De la demararea campaniei în judeţul Alba au fost vaccinat 383 de fete, cele mai multe cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani. Vaccinul trebuie administrat în trei doze. O parte dintre benefiviarele acestei imunizări mai au de făcut a doua sau a treia doză. Vaccinul nu se adreseaz doar adolescentelor el poate fi administrat şi femeilor peste 24 de ani gratuit.

„ Adresabiliatea la medicul de familie şi la medicul ginecolog nu este foarte mare şi din această cauză s-a deschis cabinetul de vaccinare, care simplifică mult procedura de obţinere a acestui vaccin. Mai avem la dispoziţie alte 1000 de doze gratuite. Toate femeile pot solicita acest vaccin, indiferent de categoria de vârstă în care se încadrează“, a spus medicul Cristina Galoş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Alba.

Procedură de vaccinare simplificată

Femeile care au peste 24 de ani şi care doresc să facă vaccinul trebuie să facă înainte de administrarea dozei un consult ginecologic şi testul Papanicolau. „Am vrut să simplificăm modul de obţinere a acestui vaccin. Femeile de peste 24 de ani trebuiau să se adreseze mai întâi medicului de familie care le dădea o trimitere la medicul ginecolog. La cabinetul ginecologic făceau testul Papanicolau iar mai apoi se întorceau cu rezultatul testului la medicul de faimilie unde făceau vaccinul. La cabinetul din fosta Policlinică femeile sunt trimise direct la ginecolog, în aceaşi clădire şi mai apoi după rezultat pot primi doza de vaccin“, a explicat medicul Daniela Popa, coordonatoarea centrului de vaccinare.

Deschiderea acestui cabinet este utilă mai ales femeilor din judeţ care doresc să se imunizeze împotriva cancerului de col uterin. „Medicul meu de familie este la Zlatna. La ginecolog trebuia sa merg la Alba Iulia pentru testul Papanicolau, o dată să-l fac şi o dată să iau rezultatul şi abia pe urmă să fac vaccinul. Era destul de complicat. Dacă toate cabinetele sunt în aceaşi clădire şi nu mai e nevoie de trimiterea medicului de familie este mai simplu“, a spus Simona Damian, de 35 de ani.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite