FânFest Roşia Montană, un festival pentru toată familia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă anii trecuţi, festivalul Fânfest era centrat pe protestul împotriva distrugerii Roşiei Montane, anul acesta evenimentul se adresează întregii familii. S-a amenajat chiar un spaţiu unde copiii sunt supravegheaţi.

Roşia Montana găzduieşte, în acest weekend, o nouă ediţie a festivalului „Fânfest“. Timp de trei zile, între 12 şi 14 august, turişti din toată ţara şi nu numai vor afla despre istoria de 2.000 de ani şi despre legendele Roşiei Montane, se vor relaxa şi se vor simţi bine.

Festivalul se adresează persoanelor de toate vârstele. Programul cuprinde vizite cu ghizi - în care vor putea fi admirate bisericile, tăurile, situl arhitectural protejat Roşia Montană şi galeriile romane - concerte în aer liber, piese de teatru, proiecţii speciale de film, documentare, conferinţe, ateliere, târguri culinare şi de artizanat, dar şi spaţii de joacă pentru cei mici, lecţii de arte marţiale şi de diverse jocuri în aer liber.

„Este un festival pentru toată familia. Vrem ca oamenii să vină festival şi să afle cât de multe despre Roşia Montană, pe care să le povestească ulterior celorlalţi“, spune unul dintre organizatori, Mihai Goţiu. Printre trupele care vor concerta se numără Sarmalele Reci, Luna Amară, Alternativ Quartet, Om, Tagma, May, Ad Hoc, Aria urbană. De asemenea, vor fi invitaţi mai mulţi DJ:  Atomic Midget, Injektah, MadLiquid sau Dj Padre.

„Distracţia verde“

Acesta spune că „Fânfest“ e şi o formă de protest. Festivalul vrea să demonstreze că o localitate se poate dezvolta şi altfel, prin turism şi cultură, decât printr-un proiect minier. Organizatorii văd în festival o oportunitate pentru experiențe culturale noi, unde publicul să poată interacţiona liber cu artiştii şi formele lor de manifestare.

Unul dintre tururile pe care turiştii le pot face este cel al localităţii Corna. Astfel îi vor cunoaşte pe oamenii care locuiesc acolo, la poalele Masivului Cârnic. Localitatea are vestigii romane, două biserici seculare, trei tăuri din secolulul al XIX-lea şi cimitire unde se odihnesc înaintaşii. „Corna poate ajunge un lac de cianură cât şase stadioane, străjuit de un baraj de 185 de metri“, arată organizatorii pe site-ul festivalului, http://www.fanfest.ro.

Mihai Goţiu spune că ediţia din acest an vrea să pună în practică ce nu s-a reuşit anul trecut, adică „Distracţia verde“ - jocuri în aer liber gen tiroliana, căţărat pe perete -, lecţii de arte marţiale (Tai chi) şi „Roşia Montană a copiilor“. „Pentru cei ce vin cu copiii este un spaţiu destinat celor mici, unde, sub supravegherea unei educatoare, se vor putea juca în voie“, adaugă Goţiu. Turiştii pot campa în zonă sau pot să se cazeze la localnici. Informaţii despre programul festivalului, cazare şi campare se pot găsi pe www.fanfest.ro.

Vezi aici programul evenimentului

Roşia Montana este cunoscută încă dinaintea cuceririi Daciei de romani, fiind una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa. Înfiinţată de romani în timpul domniei împăratului Traian, Roşia Montana era cunoscută sub numele de Alburnus Maior, denumire care apare prima dată pe o tablă de ceară din anul 131.

Multe dintre descoperirile arheologice, din ruinele fostei cetăţi, - locuinţe, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, inscripții în greacă și latină, table de ceară – pot fi văzute la Muzeul Mineritului. Experţii români şi internaţionali au propus includerea Roşiei Montana în lista monumentelor UNESCO.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite