Falimentul industriei de mobilă din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabricile de mobilă s-au închis datorită crizei şi a managementului prost
Fabricile de mobilă s-au închis datorită crizei şi a managementului prost

Industria mobilei din jueţul Alba nu a rezistat în perioada crizei. Cele mai mari societăţi din domeniu sunt în procedură de insolvenţă. Montana SA Câmpeni şi Stratusmob SA Blaj nu mai fabrică mobilă din anul 2009, când s-au demarat procesele de reorganizare judiciară în instanţa de judecată.

În cele două firme lucrau în 2008 peste 1.000 de angajaţi. Astăzi mai sunt doar aproximativ 300 la Stratusmob, în fabrica de producţie a placajului. Montana a fost închisă în totalitate, la fel ca şi secţia de mobilă din Blaj.

Ambele societăţi au ca acţionar semnificativ firma RH Property Bussines Group SRL Bucureşti, care deţine 31% din capitalul social de la Montana, respectiv 29% de la Stratusmob. La societatea din Câmpeni restul acţionarilor sunt Bellrive Holdings Limited (29%), SIF Banat Crişana şi persoane fizice prin programul de privatizare în masă. Firma din Blaj mai are printre acţionari Bolero Spring SRL Bucureşti şi acţionari persoane fizice.

Procedurile de insolvenţă sunt gestionate de societatea Expert Insolvenţa SPRL Hunedoara. „Principalii creditori ai celor două societăţi sunt instituţiile bancare. Cauzele intrării în insolvență au fost criza economică din 2008 care a generat reducerea comenzilor, datorii mari acumulate către bugetul de stat și instituțiile bancare, managementul defectuos, tehnologia depășită, ceea ce a generat costuri de producție mari devenind necompetitivi şi disponibilităţile băneștii reduse“, a spus Emil Gros, reprezentantul firmei Expert Insolvenţa.

Citiţi detalii complete despre falimentul industriei de mobilă din judeţul Alba în săptămânalul ADS, ediţia 22 septembrie - 28 septembrie, ce poate fi găsit la toate chioşcurile de ziare din judeţ.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite