Primul stadion cu nocturnă din România ridicat de baronul Solvay la Ocna Mureş FOTO DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luminile instalației de nocturnă de pe stadionul din Ocna Mureș au fost aprinse pentru prima dată  în 1936, chiar de baronul belgian Solvay, proprietarul uzinelor de sodă din oraş. De  faima de altădată mai amintesc acum doar stâlpii şi reflectoarele originale.

Stadionul din Ocna Mureș,județul Alba,  a fost ridcat în secolul trecut peste râul Mureș, chiar în fața uzinelor de sodă din oraș. Arena a prins contur în micuțul orășel din Transilvania din dorința baronului belgian Solvay, care a vrut ca inginerii și muncitorii săi să aibă unde se relaxa la o partidă de fotbal, după o zi de muncă în uzină.

Așa a prins contur arena care avea să intre în istorie ca prima cu nocturnă din România. La Arhivele Naționale Alba se păstrează o serie de documente care fac referie la etapele de ridicare a stadionului, printre care și autorizația pentru construcția tribunei arenei, datată 7 noiembrie 1936. „Autorizăm Societatea Uzinelor Solvay, din Ocna Mureșului să construiască o tribună pe stadionul de footbal, conformându-se următoarelor condițiuni:

1. Construcția să se efectueze strict după planurile modificatoare.
 2. Fundațiile zidurilor interioare și exterioare să se efectueze în valorile de 60 centimetri grosime și 80-100 metri adâncime
3. Zidurile interioare și exterioare de elevație se vor executa la 45 de centimetri grosime.
4. Zidurile interioare și cele două exterioare care suportă sarcina utilă se vor executa cu mortar de ciment.
5. Secțiunile grinzilor din lemn însemnae cu cifrele 1-5 să fie mărite la 12/24 centimetri
6. După terminarea lucrărilor, va înștiința această primărie pentru recepționare“.

image

Într-o înștiințare din  17 noiembrie 1936 transmisă de notarul orașului  căte uzinele Solvay se spune: „Cu onoare vă trimitem  autorizațiunea de construire a tribunei de pe arena de Footbal, anexându-vă și și planurile modificatoare, cu rugarea a vă ținea strict de modificările aduse, iar apoi a ne trimite planurile“.

Planul tribunei stadionului

image

30 august 1936, primul meci pe stadionul Solvay

Luminile nocturnei de pe stadionul din Ocna Mureș au fost aprine pe pe 30 august 1936, chiar de baronul Solvay. Protagoniste în partida inaugurală au fost echipa locală „Solvay”, înfinţată în 1933, și  formația brașoveană „I.A.R.”. Gazdele au pierdut cu scorul de  2-4.

Echipa de fotbal Solvay în anii 1936-37. Foto: ocnamuresonline.ro

Click pe poză pentru galerie cu echipa de fotbal Solvay în anii 1936-37

Fotbaliștii din Ocna Mureș au trecut rapid peste primul eșec. În perioada dintre cele două războaie mondiale, stadionul ridicat de baronul Solvay a fost locul în care se antrena chiar lotul echipei naționale de fotbal a României. Un lucru ce merită evidențiat este cel legat e faptul că patru dintre jucătorii naționalei jucau sub culorile clubului din Ocna Mureș. „Au fost aici echipe cu bani mulţi, precum U. Cluj, CFR Cluj,  care veneau expres aici pentru a juca amicale. De la perioada aia încolo a venit un declin, patronii s-au schimbat, fabrica a ajuns rău, iar totul a rămas paragină“, spune Ioan Bunea, administratorul stadionului.

Nocturna, „în beznă“ de 12 ani

Acum, doar stâlpii și reflectoarele originale ale nocturnei mai amintesc de gloria de altădată a stadionului pe care, de două ori pe an, era prezent chiar baronul Solvay. De peste 10 ani, nimeni nu a mai aprins nocturna pe arena din orașul sării.

„E o nocturnă foarte veche, făcută acum aproape 100 de ani, acum starea ei  de funcţionare nu mai ştie nimeni exact care e, de cel puţin vreo 12 ani eu nu am mai văzut-o aprinsă. Şi tribuna arată cum o vedeţi, dar ce să facem, mai repărăm noi, dar cam degeaba“, mai adaugă Bunea.

Click pe poză pentru FOTOGALERIE

image

„Nocturna nu a mai fost într-adevăr de mult timp, îmi amintesc că ultima dată când a fost folosită la adevăratul potenţial a fost în anul 1985, când Soda Ocna Mureş a bătut pe Universitatea Cluj cu 2-0“, spune primarul Augustin Drăguț.

Primăria ar vrea stadionul în proprietate

După anul 1989, urmașii baronului Solvay a vrut să reintre în posesia combinatului de la Ocna Mureș, care a fost confiscat în 1948 de comuniști. Autoritatile au refuzat însă. „Stadionul Solvay, care a fost primul stadion din ţară iluminat pentru nocturnă din 1936, se află într-o situaţie nu foarte plăcută. Sperăm ca la intrarea în insolvenţă a combinatului să putem fi proprietarii acestui stadion, datorită impozitului și penalităţilor pe care combinatul trebuie să-l plătească localităţii. Au fost făcute unele mici reparaţii şi întreţinere, dar lucrări majore nu pot fi făcute doar în momentul în care baza ne va aparţine“, argumentează primarul.

Stadionul „Solvay“ pe care răsuna în perioada interbelică îndemnul galeriei „Hai Soda dragăăăă!“ este acum doar o umbră a gloriei de altădată. Aici, printre peticele de pământ sterp se antrenează doar tinerii care joacă în echipa de fotbal locală, de Liga a IV-a.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite