Alba: Exporturile menţin Cugirul în viaţă. Armele şi muniţia ajung în America de Nord, Asia şi Africa.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile de stat din Cugir, din industria de armament, nu îşi găsesc piaţă de desfacere în România. Valoarea contractelor de export este de zeci de milioane de dolari. Armele şi muniţia de la Cugir ajung în America de Nord, Asia şi Africa.

Industria de armament din Cugir se menţine în activitate aproape exclusiv datorită contractelor de export de armament. Pe piaţa din România se comercializează mai puţin de 0,5 la sută din producţia celor două societăţi, Uzina Mecanică SA şi Fabrica de Arme SA.

În cele două firme cu capital integral de stat lucrează 1.717 de angajaţi, mai puţin de 10 la sută din numărul total al oamenilor care lucrau în domeniu la Cugir în anul 1989.

Activitate afectată de datorii

„În ultimii ani am avut o creştere anuală constantă. Producţia este competitivă pe plan internaţional. Avem asigurat portofoliul de comenzi până la sfârşitul anului 2012. Licitaţiile la care vom participa în continuare ne vor asigura contracte şi pentru anul 2013“, a declarat Nicolae Conţan, directorul general al Uzinei Mecanice. Contractele de export ale societăţii cu 1.042 de angajaţi se cifrează, potrivit directorului Conţan, la „zeci de milioane de dolari“.

image

Societatea exportă în America de Nord, Asia şi Africa, iar reprezentanţii speră să îşi extindă capacitatea de export după certificarea calitativă şi tehnică a muniţiei produsă de linia cu calibre la standarde NATO. Societatea are, însă, mari probleme cu datoriile. „Datoriile totale ale societăţii ce provind din investiţia în linia de producţie NATO şi cele istorice la bugetul de stat sunt la 100 de milioane de dolari. Valoarea datoriilor nu ne permite să recuperăm nici în 50 de ani“, a precizat directorul Nicolae Conţan. Acesta a completat că speră ca datoriile istorice să fie şterse printr-o hotărâre de Guvern.

Pierderi provocate de întărirea leului

Adminstratorul special al celor două firme de la Cugir, Radu Roşian, a scos în evidenţă pierderile la export provocate de scăderea cursului leului în raport cu dolarul. „Pierdem în fiecare lună miliarde de lei vechi. Nu înţeleg ce vrea să facă Banca Naţională cu economia. Prin întărirea leului se stopează exporturile“, a spus Radu Roşian. Situaţia este aproximativ similară şi la Fabrica de Arme.

image

Directorii Nicolae Conţan şi Horea Suciu, împreună cu administratorul special Radu Roşian (mijloc)

În cazul acestei firme nu există datorii la stat, ci la mai multe firme private, foste partenere de afaceri în urmă cu câţiva ani. Valoarea restanţelor este de aproximativ 2 milioane de dolari. „Avem exporturi în valoare de milioane de dolari pe an şi contracte asigurate până la sfârşitul anului 2012“, a delcarat Horea Suciu, directorul general al Fabricii de Arme. Aici lucrează acum 655 de angajaţi. Principalul contract de export al firmei este pentru piaţa din SUA, unde sunt vândute arme de vânătoare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite