Roman Copper preia cea mai mare exploatare de cupru din Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariera uriaşă a exploatării miniere de la Roşia Poieni
Cariera uriaşă a exploatării miniere de la Roşia Poieni

Societatea Cupru Min SA Abrud, cea mai mare exploatare de cupru din România şi una dintre cele mai mari din Europa, a fost scoasă la licitaţie luni, 26 martie 2012, de Ministerul Economiei. Licitaţia a fost câştigată de compania canadiană Roman Copper în schimbul a peste 200 de milioane de euro.

Vezi aici cine este canadianul care a pus mâna pe cuprul României: fondator al Gabriel Resources, compania care vrea aurul de la Roşia Montană. Tatăl său a fost chemat în România de Ceauşescu

UPDATE 17.20 Ministerul Economiei a făcut public un comunicat de presă. Redăm cele mai importante precizări din comunicat: „În urma licitaţiei cu strigare care a avut loc în data de 26 martie 2012 ora 11.00, a fost declarat adjudecatar ofertantul ROMAN COPPER CORP. CANADA cu care se vor negocia clauzele contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni. Licitaţia a fost adjudecată la preţul de 200.772.790,63 Euro, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 57.363.654,47 Euro.

Prin privatizarea acestei societăţi s-a avut în vedere continuarea activităţii de exploatare a minereului cuprifer în zona Roşia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investiţiilor tehnologice şi de mediu şi implicit păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi asigurarea dezvoltării pe orizontală a activităţilor industriale în zonă.
Strategia de privatizare a S.C. Cupru Min S.A. respectă sub aspectul obiectului şi metodei, principiile europene în domeniul concurenţei, aplicabile în procesul de privatizare.

De asemenea acţiunea de privatizare a SC CUPRU MIN SA a fost cuprinsă ca angajament în Scrisoarea de Intenţie aferentă Aranjamentului Stand- By de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, având ca termen de realizare finele lunii aprilie 2012.“

UPDATE 15.00 Cumpărătorul companiei Cupru Min, Roman Copper Corp, provine din aceeaşi ţară (Canada) cu investitorul de la Roşia Montană, Gabriel Resources. Asocierea nu este întâmplătoare având în vedere că în decembrie 2011 ambasadroul Canadei în România, Philippe Beaulne, declara că există companii din această ţară interesate să investeacă la Cupru Min. Cele două exploatări minere sunt apropiate una de alta, cariera de aur de Roşia Montană fiind la mai puţin de 5 kilometri de cariera de cupru de la Roşia Poieni.

UPDATE 14.35 Compania Roman Copper Corp, mai puţin cunoscută în domeniu, este controlată de Stephen G. Roman, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri canadieni din minerit. Potrivit Ziarului Financiar, în 2008, Stephen G. Roman a vândut firma Gold Eagle Mines cu suma de 1,5 miliarde de dolari către grupul Goldcorp.

Canadianul mai deţine o firmă din sectorul aurifer, Harte Gold, şi este membru în board-urile mai multor companii din sectorul energetic şi minier, cum ar fi Exall Energy Corporation, Silvermet, Gold Eagle Mines şi Global Atomic Fuels Corporation. El lucrează de peste 30 de ani în sectorul minier, iar în anii '80 a lucrat la modernizarea Forţelor Armate Canadiene, în calitate de consilier al ministrului apărării naţionale.

Roman a fost implicat şi în finanţarea companiei Gabriel Resources, care a iniţiat proiectul minier privat de la Roşia Montana. Ziarul Financiar mai scrie că, tatăl său, Stephen B. Roman a fost primul canadian care a explorat zăcământul de la Roşia Montana, la începutul anilor '80 când Nicolae Ceauşescu l-a chemat pe acesta şi pe fiul său să dezvolte mineritul de uraniu şi de cărbune din România.

UPDATE 14.25 Potrivit unor surse din piaţă valoarea tranzacţiei este de peste 200 de milioane de euro.

UPDATE 14.10 O firmă necunoscută din Canada, Roman Copper Corp., a fost declarată câştigătoare a licitaţiei pentru preluarea integrală a capitalului Cupru Min, deţinută de Ministerul Economiei.

Licitaţia cu strigare a avut loc luni, transmite Mediafax.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

UPDATE 12.20 Compania Ellatzite Med Ad din Bulgaria a fost descalificata de la licitaţia pentru cumpărarea Cupru Min Abrud, în cursa rămânând OZ Minerals (Australia), Roman Copper Corp. (Canada), Dundee Holding (Olanda), au declarat surse din Ministerul Economiei.

Ellatzite-Med AD este cea mai mare companie de extracţie a minereului de cupru din Bulgaria. Este controlată de grupul Geotechmin, cu activităţi în industria minieră şi construcţii. Preşedintele Geotechmin, Tzolo Voutov, este potrivit presei din ţara vecină cel mai bogat om din Bulgaria. Licitaţia privind vânzarea Cupru Min SA Abrud este în derulare la Ministerul Economiei.

Potenţialii cumpărători sunt din Canada, Olanda, Australia şi Bulgaria. Cele patru companii s-au înscris până vineri, 23 martie 2012, data limită impusă de Ministerul Economiei prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Este vorba despre OZ MINERALS LIMITED AUSTRALIA, DUNDEE HOLDING B.V. OLANDA, ROMAN COOPER CORP. CANADA şi ELLATZITE MED AD BULGARIA. Cumpărătorul exploatării miniere va trebuie să îşi assume investiţii de mediu în valoare de 90 de milioane de euro.

Cupru Min, cu activităţi de extracţie la Roşia Poieni (judeţul Alba), are un capital social de 24,18 milioane de lei şi este controlată în totalitate de Ministerul Economiei. Exploatarea Roşia Poieni concentrează peste 60% din rezervele de cupru ale României. Zăcământul de cupru de la Roşia Poieni este estimat la 900.000 de tone, lucru care permite continuarea exploatării pe o perioadă de cel puţin 20 de ani. Valoarea de piaţă a zăcământului este de aproximativ 5 miliarde de euro. La Cupru Min Abrud lucrează 400 de muncitori.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite