Alba: Exploatarea minieră Cupru Min Abrud, propusă la privatizare. Sunt interesaţi investitori din Australia şi Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea de stat este singura exploatare mineră în activitate din Alba. Companii din Australia şi Canada sunt interesate în cumpărarea minei de cupru din Apuseni.

Ultima mare companie de stat din judeţul Alba, SC Cupru Min SA Abrud, va fi privatizată. Ministerul Economiei, acţionarul unic al societăţii, a demarat la începutul lunii ianuarie procedura de evaluare a activelor societăţii.

Potrivit unor surse guvernamentale anunţul privind organizarea licitaţiei ar urma să fie publicat în martie, iar licitaţia este programată pentru luna mai.

Pe profit în 10 luni

Conducerea societăţii nu este, însă, sigură că poate respecta aceste termene. „Am iniţiat procedura de privatizare prin activităţile de evaluare şi obţinere a acordului de mediu. Nu cred că vom ajunge până în luna mai să finalizăm aceste proceduri, mai ales că este nevoie şi de o corespondenţă cu Uniunea Europeană“, a declarat directorul societăţii, Nicolae Pavel.

Anunţul privind privatizarea exploatării minere este surprinzător având în vedere că în cele 10 luni de la repornirea activităţii, societatea a trecut de la pierderi de 2,5 milioane de lei la profit de 1,7 milioane de lei. Reprezentanţii Ministerului Economiei au motivat această decizie prin condiţia impusă de Fondul Monetar Internaţional atunci când s-a negociat acordarea ultimei tranşe de împrumut. La minister au fost înregistrate, în cursul anului 2010, două scrisori de intenţie, din partea firmei Minerals and Metals Group Australia şi din partea firmei Barrick Gold Corporation Romania, cu acţionari din Canada.

„Am discutat cu ministrul Ioan Ariton, la aprobarea bugetului, despre privatizarea Cupru Min şi ne-a asigurat că se va face în cele mai bune condiţii. Societatea este foarte atractivă datorită preţului mare al cuprului, dar şi resurselor care există la Roşia Poieni“, a spus deputatul Clement Negruţ, membru în comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor.

Primarul vrea locuri de muncă

Reprezentanţii administraţiei locale sunt, deocamdată, rezervaţi. „Sunt interesat de păstrarea locurilor de muncă, pentru că de aici primim o sumă importantă la bugetul local. Susţin privatizarea cu codiţia să se facă transparent. Decât să vină un investitor care să taie fierul vechi atunci mai bine să rămână la stat“, a spus primarul din Abrud, Tiberiu Raţiu.

Zăcământul de la Roşia Poieni este estimat la 900.000 de tone (60 la sută din rezerva României de cupru), lucru care permite continuarea exploatării pe o perioadă de cel puţin 20 de ani. La Cupru Min Abrud lucrează în prezent 460 de muncitori. Exploatarea mineră a mai fost propusă de două ori pentru privatizare, în 2008 şi 2009, dar procedurile nu s-au finalizat din lipsă de oferte concrete.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite