Evreii din Alba Iulia serbează în aceste zile Hanuka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evreii din judeţul Alba sărbătoresc Hanuka
Evreii din judeţul Alba sărbătoresc Hanuka

Comunitatea evreiască din judeţul Alba este destul de restrânsă. În Alba Iulia, Aiud, Blaj şi în alte localităţi mai trăiesc 50 de evrei, cei mai mulţi sunt vârstnici. În fiecare an în luna decembrie aceştia celebrează Hanuka sau „Sărbătoarea Luminii“. Săptămâna aceasta evreii s-au adunat ca să aprindă lumânările în Sinagoga din Alba Iulia.

„Suntem norocoşi că facem parte din acest miracol“

Sărbătoarea comemorează un eveniment din istoria evreilor care a fost interpretat ca o minune. În anii 165-163 înaintea erei noastre un împărat sirian a încercat să-i facă pe evrei să renunţe la credinţa monoteistă şi a vrut să distrugă templul şi candela care era aprinsă cu ulei de măsline curat. Un rabin care trăia în vreme aceea a reuşit să adune 6.000 de oameni şi s-a opus. Deşi sinagoga a fost distrusă a mai fost găsită o sticluţă cu ulei, care ar fi trebuit să artă o zi dar a ars opt zile. În acest timp s-a reuşit producerea unui ulei curat.

„Este o minune pentră că a ars candela opt zile. Procedeul de realizare ala cestui ulei curat este minuţios. Se ia doar prima picătură din fiecare măslină“, a spus Avram Faibiş, economist din Blaj. La întâlnirea de la Alba Iulia au participat femei şi bărbaţi, cei mai mulţi peste 50 de ani şi doi reprezentanţi ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. „Este o sărbătoare foarte frumoasă care ne reaminteşte că Dumnezeu ne ajută dacă avem credinţă şi ne ajutăm şi noi. Dacă privim istoria poporului evreu vom vedea multe miracole. Suntem norocoşi să celebrăm acestă minune“, a spus Attila Gulyas, unul din oaspeţii de la Bucureşti.

Dulciuri şi jocuri tradiţionale

După ce se aprind lumânările petrecerea continuă şi se servesc dulciuri tradiţionale preparate de femeile din comunitate. Sunt oferite gogoşi, prăjituri şi vin se cântă melodii tradiţionale în limba ebraică şi se fac urări de sănătate şi fericire. Se oferă cadouri copiilor şi se joacă jocuri distractive.

„Titirezul are patru feţe şi pe fiecare dintre ele este inscripţionată o literă, care aduce aminte fraza <<Atunci a fost o  mare minune>>. De obicei copii joacă titirezul şi pariază. Cel care ghiceşte litera la care se va opri titirezul câştigă dulciuri, jucări sau bani“, a spus Lia Borza, reprezentanta comunităţii evreieşti din Alba Iulia.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite