Eugen Gyorfy: „Vinul bun porneşte din butuc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Gyorfy este administratorul unei crame din Aiud
Eugen Gyorfy este administratorul unei crame din Aiud

Administrator al unei crame din Aiud, Eugen Gyorfy este specialist în vinificaţie, bun degustător de vinuri şi meşter în preparate culinare.

Profil:
Născut la: 3 martie 1976, satul Beţa, comuna Lopadea Nouă, Alba
Educaţie: Facultatea de Hortiviticultură Budapesta
Starea civilă: necăsătorit

Încă din liceu, la clasa de horticultură fiind, Eugen Gyorfy a fost îndrumat de profesorul Gyorgy Csavossy pentru a urma o facultate în domeniu. „Făceam practică la Ciumbrud când profesorul Csavossy m-a remarcat, a văzut că am aptitudini şi mi-a spus că ar fi bine dacă aş urma la facultate hortiviticultura. L-am ascultat şi mă bucur că am făcut asta”, afirmă Eugen Gyorfy.

Cramă cu o producţie anuală de 8.000 de litr
i

În urmă cu patru ani, a deschis în Aiud, împreună cu doi parteneri din Cluj, o cramă. „Partenerii clujeni au venit cu investiţia, iar eu cu meseria. Sunt administratorul firmei, mă ocup de tot ce înseamnă domeniu în care m-am specializat. E pasiunea mea de-o viaţă”, spune bărbatul.

Vinul bun porneşte din butuc, e vorba lui Eugen. Cumpără numai struguri de viţă nobilă, care-i dau siguranţa unei producţii de calitate. „Achiziţionez strugurii din localitatea natală – Beţa. Cunosc toate soiurile de acolo şi ştiu că se cultivă struguri de calitate superioară”, precizează bărbatul.

Anual, produce aproximativ 8000 de litri de vin alb din soiurile Riesling italian, Muscat Otonel, Pinot Gris, Fetească Albă, Traminer roz, Neuburger. Desface marfa în oraşe importante din Ardeal, precum Cluj Napoca, Târgu Mureş, Braşov, Miercurea Ciuc sau Odorheiu Secuiesc. „Îmi doresc să ajungem la o producţie anuală de 20.000 de litri”, a mai spus Eugen.

Degustător de vinuri

Eugen Gyorfy este şi un bun degustător de vinuri. În crama pe care o administrează se organizează periodic şi degustări pentru grupurile de excursionişti care vizitează Aiudul. Afirmă că vinul se cunoaşte după culoare, limpezime, miros şi gust. „Pot identifica imediat orice vin, dacă e din soi care se cultivă în Ardeal. Spre exemplu, Neuburger are gust de măr copt, Traminerul roz, aromă de petale de trandafir, Pinot Gris - iz de ciocolată de rom, Feteasca albă are buchet de floare de salcâm, iar Muscat Otonelul - aromă de coajă de lămâie”, spune specialistul.

Îi plac toate soiurile de vinuri pe care le produce, pentru că, afirmă Eugen, „vinurile sunt copiii mei”. Apreciază în mod deosebit vinul roşu cu o concentraţie de alcool mai mare. „Un vin adevărat roşu trebuie să aibă peste 14 grade, iar un vin alb de calitate între 12-13,5 grade”, precizează aiudeanul.

Specialist în preparate culinare

O altă pasiune a lui Eugen este arta culinară. A învăţat de la mama sa, pe când era copil şi o ajuta în bucătărie. Este maestru în prepararea fripturilor de porc, viţel, raţă şi gâscă, a supelor şi a gulaşului,  dar cel mai mult îi place să gătească tocană ungurească, a cărei reţetă o ţine secretă.

Vinul e pretenţios, necesită atenţie permanentă ?
E.G.
: Vinul e ca femeia, dacă nu ai grijă de el în permanenţă, dacă îl neglijezi, te înşeală. În procesul de fabricaţie trebuie să ai grijă la fiecare amănunt. Odată cumpăraţi strugurii, trebuie cât de repede prelucraţi în prese pneumatice, dar nu la presiune mare. După ce mustul se limpezeşte, se introduce în butoaie curate, iar în momentul fierberii, în funcţie de zahărul conţinut, vinificatorul ştie ce fel de vin vrea să facă. În acel moment, supraveghează fermentaţia şi când s-a ajuns la nivelul de alcool dorit, se opreşte din fermentaţie cu sulf. În cele din urmă, se scoate drojdia şi se limpezeşte vinul cu bentonită.

Ce-i place: „Pasiunea mea este vinificaţia. Îmi place, totodată, să prepar diverse mâncăruri, în special tocăniţe, fripturi şi supe. La oameni apreciez sinceritatea. Îmi plac oamenii comunicativi, care spun lucrurilor pe nume.”

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii comozi, leneşi, care nu lucrează şi nici nu vor să lucreze. Mă deranjează delăsarea, persoanele fără idei, care trăiesc de pe o zi pe alta. Îmi displac indivizii care nu-i respectă pe cei din jurul lor.”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite