Eşti şi analfabet şi şomer? Ai a doua şansă de a învăța carte gratuit prin ANOFM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ANOFM estimează că vor învăţa să scrie şi citească în jur de 6.000 de şomeri
Preşedintele ANOFM estimează că vor învăţa să scrie şi citească în jur de 6.000 de şomeri

Preşedintele Agenţei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă  estimează că în programul de alfabetizare vor fi incluşi în jur de 6.000 de şomeri. În urma cursurilor, vor primi o diplomă care i-ar putea ajuta să se angajeze ca muncitori calificaţi.

Chiar dacă trăim vremuri în care suntem înconjuraţi de telefoane mobile inteligente, tablete, calculatoare, mai sunt şi români care nu ştiu să citească, pun degetul când trebuie să semneze şi votează ce le spun alţii.

Numai Agenţia Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă vrea să demareze un program naţional în care să fie învăţaţi gratuit să scrie şi să citească 6.000 de şomeri aflaţi în evidenţele Agenţiilor judeţene.

Neştiutorii de litere vor fi incluşi în programul Ministerului Educaţiei „A doua şansă“. Spre exemplu, şomerii fără carte vor primi după cursuri de 360 de ore un certificat de calificare de nivel întâi. „Dincolo de creşterea nivelului în sine, angajatorul va lua în consdiderare faptul că angajează un muncitor calificat şi nu unul necalificat “, a explicat la Alba Iulia preşedintele Agenţei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, Rodica Andronescu.

Autorităţile cred că finalizarea claselor primare şi a ciclului gimnazial inferior, urmate de instruirea în centre regionale, îi va aduce pe şomeri mai aproape de găsirea unui loc de muncă. „Şomerul fără patru clase va vedea că începe să înveţe să citească, să socotească, să comunice, să citească presa, să îşi poată complete o cerere. Va deveni conştient că este mai aproape de găsirea unui loc de muncă, decât dacă nu participă la acest program“, a mai subliniat preşedintele ANOFM.

Punerea în practică a proiectului va începe de săptămâna viitoare. Şomerii fără carte vor fi cursaţi în şcolile care au programul Ministerului Educației „A doua şansă “. În Alba sunt aproximativ 10 astfel de instituţii de învăţământ.

„Pentru şomerii identificaţi la nivelul fiecărei AJOFM în parteneriat cu Inspectoratele şcolare vom acţiona în cuprinderea în clasele deja aporbate prin planul de şcolarizare a şomerilor care solicită  parcurgerea acestui modul a doua şansă care le va permite în cele din urmă calificare şi găsirea unui loc de muncă calificat pe piaţa activă a muncii“, a mai apreciat Rodica Andronescu.

Şomerii fără carte nu vor fi obligaţi să meargă zilnic la şcoală, ci pot alege sfârşitul de săptămână sau perioada când este vacanţă.  Au doar obligaţia de a participa la numărul de ore minim stabilit prin program.

Cifrele oficiale arată că la nivel naţional sunt 150,000 de persoane care trăiesc în lumea neştiutorilor de litere. Tragic este faptul că mulţi adulţi care nu ştiu carte îi trag şi pe copiii lor pe panta analfabetismului. În loc să-I trimită la şcoală, îi condamnă să rămână la sapă.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite