Alba Iulia: Portret: Ilie Cioca a fugit de cinci ori lungimea Ecuatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret: Ilie Cioca a fugit de cinci ori lungimea Ecuatorului
Alba Iulia: Portret: Ilie Cioca a fugit de cinci ori lungimea Ecuatorului

Ilie Cioca a alergat în comeptiţii interne şi internaţionale toate probele atletice de fond şi semifond obţinând zeci de trofee balcanice şi peste 150 de de titluri de campion naţional.

Ilie Cioca a jucat prima dată fotbal, avându-l ca antrenor pe marele Iosif Petchovschi. Era extremă dreaptă, fugea suta de metri în 11,2 secunde. A ajuns atlet printr-o întâmplare fericită. „Antrenorul de atletism Aurel Ciuci avea nevoie de încă un atlet pentru faza finală a campionatului naţional şi auzise că fug bine. A vorbit cu antrenorul meu de fotbal să mă lase şi am plecat la Călimăneşti, acolo se ţineau campionatele naţionale de atletism. Au participat cei mai buni 150 de atleţi din ţară. Am fugit 3.000 metri, pe fals, mă chema Popescu, cu un adidas pe jumătate rupt, îi flăncănea talpa. Mă ţineam după unul cu urechile mari, auzisem că e cel mai bun şi vroiam să-l bat. Am luat locul 4, iar primii 6 intrau în lotul naţional”, a spus atletul veteran.

157 titluri de campion naţional


Component al echipelor Metalurgistul Cugir, CSU Oradea, Dinamo şi Rapid, a câştigat, în perioada 1964-1979, 25 de titluri de campion naţional şi 9 de campion balcanic la probele de 5.000 metri, 3.000 metri obstacole, 10.000 metri, 10.000 cros şi maraton. A participat la cele mai mari turnee din Europa învingând atleţi care erau sau urmau să devină campioni europeni, mondiali sau olimpici.

 În competiţiile din ţară l-a întrecut, nu o dată, pe renumitul atlet Ilie Floroiu. Cu toate astea , nu a fost niciodată luat în lotul României pentru un campionat european, mondial sau pentru olimpiadă. O singură dată, a fost selecţionat în lotul preolimpic pentru Montreal 1974 (alături de Ilie Floroiu, Maricica Puică, Gheorghe Cefan), dar a plecat altcineva în locul său. „Cum să mă ia pe mine, că eu eram năcădău din Săsciori”, spune cu ironie amară Ilie Cioca.

A câştigat în două rânduri Turul Bosforului, competiţie de mare prestigiu în lumea semimaratonului. „Pentru câştigarea acestui turneu, primeai pe-atunci, de la stat, 1.000 de lei. Cine câştigă acum Turul Bosforului primeşte 50.000 de euro şi un Mercedes”, a completat Ilie Cioca

Sute de titluri şi la veterani


Din anul 1987 concurează în competiţiile atletice rezervate veteranilor. A obţinut 132 titluri de campion naţional şi 43 titluri de campion balcanic în probele de atletism. Ilie Cioca are o evidenţă riguroasă a tot ce a realizat ca atlet, inclusiv kilometri parcurşi în competiţii şi antrenamente. A fugit din 1968 şi până în prezent 197.000 kilometri, adică aproape de cinci ori lungimea ecuatorului (40.075 km). Pentru realizările sale deosebite ca atlet, dar şi ca profesor de educaţie fizică şi sport în cadrul Liceului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a primit mai multe diplome de excelenţă.

 
Cum vă antrenaţi?
I.C.:
“În fiecare zi ridic 10 tone în stilul împins-culcat, fac 500 de flotări, 500 de abdomene şi 150 de tracţiuni, în serii, bineînţeles. Alergarea e însă primordială. Dacă se întâmplă să nu alerg într-o zi, a doua zi obligatoriu fug. Dacă nu alerg, mă îmbolnăvesc. Mai fac şi ciclism, pedalez 25 de kilometri până la Săsciori, să-mi văd mama, care are 88 de ani.”

Aţi descoperit atleţi valoroşi?
I.C.:
“Sigur că da. Şi aici le-aş aminti pe Ana Pădureanu, din Blaj, campioană mondială la 1.500 de metri, şi pe Angela Boca, din Stremţ, campioană naţională, tot la 1.500 de metri. Eu, în schimb, nu am prea avut antrenori care să mă înveţe, să mă pregătească pentru competiţiile supreme. Dacă aveam, ajungeam şi eu la o olimpiadă sau la vreun campionat mondial măcar.”

Ce-i place:

“Când nu alerg, înot sau mewrg cu bicicleta, îmi place să ascult muzică sau să urmăresc la televizor emisiunile sportive. La oameni apreciez corectitudinea, sinceritatea, caracterul integru, bunul simţ, cinstea şi omenia.”

Ce nu-i place:

“Nu-mi place minciuna, înşelătoria. Mă supără oamenii care vor să te păcălească, indivizii fără cei şapte ani de-acasă. Dispreţuiesc aroganţa, încrezuţii care se dau mari şi tari, grozavi, dar în realitate sunt nimeni în drum.”

Profil:

Data naşterii: 21 ianuarie 1945, localitatea Săsciori, Alba
Educaţie: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Oradea
Starea civilă: căsătorit, un băiat


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite