Dumitru Gheţe, comandantul Gărzii Cetăţii Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Gheţe în fruntea Gărzii Cetăţii Alba Iulia
Dumitru Gheţe în fruntea Gărzii Cetăţii Alba Iulia

A fost şef de stat major iar timp de 13 ani a condus Regimentul 52 Geniu „Apullum“. Colonel în rezervă, după pensionare Dumitru Gheţe s-a implicat în formarea Gărzii Cetăţii Alba Carolina.

Profil
Născut la: 3 februarie 1949, sat Sici, Sălaj
Studii: Academia Militară
Familie: căsătorit, două fete

Dumitru Gheţe s-a stabili la Alba Iulia în urmă cu mai bine de 35 de ani. Absolvent al Academiei Militare, secţia arme, cu specializarea geniu, a ocupat funcţii importante în cadrul armatei.

Pasionat de munca sa, a avansat în timp de la şef de stat major al Batalionului de Pontonieri la comanda Regimentului 52 Geniu „Apullum“. Timp de 13 ani a fost implicat activ ca şi comandant al unităţii militare din Alba Iulia. „A fost o perioadă excepţională. Revoluţia m-a prins la comanda regimentului. Din 2000, timp de patru ani am fost şi şeful Inspectoratului Protecţie Civilă Alba“, a spus Dumitru Gheţe.

S-a ocupat de crearea tunurilor din Cetate

Colonel în rezervă, după pensionare Dumitru Gheţe s-a implicat în formarea Gărzii Cetăţii Alba Carolina. „În anul 2006 am fost cooptat de către Marius Moga pentru a pune pe picioare Garda Traseului celor trei fortificaţii. A fost o muncă plină de satisfacţii, m-am ocupat de instruirea gărzii dar şi de construirea tunurilor.

Dumitru Gheţe

Iniţial acestea au fost concepute ca şi elemente de decor ce trebuiau realizate într-un atelier de arte plastice din Cluj-Napoca. Am reuşit să avem la traseu trei tunuri adevărate. Tevile le-am procurat de la fabrica din Cugir şi apoi tunurile au fost făcute la Reşita“, povesteşte colonelul în rezervă.

După nenumărate încercări a reuşit să pună tunurile în funcţiune. „Primele experimente le-am făcut cu tuburi din carton în care erau inserate cutii de medicamente cu praf de puşcă. Până la urmă, am reuşit să facem să funcţioneze tunurile“, a precizat Dumitru Gheţe.

Veteran al Gărzi Cetăţii spune că la început oamenii au fost reticenţi în ceea ce priveşte costumarea. „Suntem în jur de 50 de oameni, costumaţi în uniforme ale armatei austriece medievale, structuraţi în Garda Artileriei, Garda Porţilor, iar în 2009 ni s-a alăturat Garda Cavaleriei. Împreună formăm Garda Cetăţii“, a spus Dumitru Gheţe.

Ce alte activităţi desfăşuraţi?
D.G.
: „În paralel cu activitatea de la Traseul celor trei fortificaţii mă ocup de evaluarea situaţiilor de risc în cazul accidentelor, instruirea periodică a angajaţilor în domeniul sănătăţii muncii. De asemenea, am absolvit şi un curs de coordonator de securitate a muncii în şantier. Ca şi diriginte de şantier am luat parte la construcţii importante în Alba, printre care se numără realizarea primului giratoriu din judeţ, cel de la Sebeş“.

Care este cea mai mare satisfacţie?
D.G.
: „Cea mai mare satisfacţie este faptul că am reuşit să-mi văd copiii căsătoriţi şi stabiliţi la casa lor. Din punct de vedere profesional, întotdeauna m-a preocupat formarea şi crearea unui climat de muncă destins, transparent şi pe cât posibil fără situaţii conflictuale. Cred că am reuşit acest lucru, întotdeauna mă reîntâlnesc cu plăcere cu foştii colegi“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite