Drumul ce duce la gheţarul Scărişoara rămâne blocat de avalanşe. „Muntele“de zăpadă are o înălţime de 5 metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul  judeţean din Munţii Apuseni, care face legătura între comuna Gârda de Sus şi satul Gheţari rămâne închis  pentru a doua zi consecutiv din cauza avalanşelor de pe versanţi. În punctual cel mai înalt „muntele“ de zăpadă măsoară 5 metri.

Drumul judeţean 750 rămâne blocat în zona Cheilor Ordâncuşii, după ce în cursul zilei de luni, aici s-au produs trei avalanşe. Drumarii acţionează în zonă cu un buldoexcavator.

„În zonă se acţionează cu un singur buldoexcavator, nu se poate lucra cu mai multe utilaje. Sperăm să reuşim degajarea carosabilului în cursul zilei de marţi,iar miercuri să aducem în zonă freza, ca să deschidem drumul până la capăt, în cătunul Gheţari. Zăpada măsoară pe carosabil până la un metru“, a precizat Mihai Conţan, director Drumuri şi Poduri Locale Alba.

În paralel, administraţia locală din Gârda a intervenit cu propriile utilaje pe drumul comunal Gârda Seacă, pe unde se poate ajunge la cătunele afectate de închiderea drumului judeţean.

„Noi am reuşit să curăţăm drumul comunal pe care se poate ajunge la Gheţari şi la celălalte cătune din zonă cu utilajele noastre, pentru ca oamenii din zonă să nu rămână izolaţi. Cât despre drumul judeţean închis, avalanşele s-au produs la aproximativ 2,5 kilometri de centrul comunei. Drumarii dau asigurări că zăpada antrenată de avalanşă va fi înlăturată în cursul zilei de marţi“, a explicat Marin Vârciu, primarul comunei Gârda de Sus.

Până la deschiderea drumului comunal în dimineaţa zilei de marţi, avalanşele de pe DJ 750 izolaseră în jur de 200 de gospodării. Acum, singurul cătun izolat este Sfoartea, care ţine de comuna vecină, Scărişoara.

„Pentru oamenii din cătunul Sfoartea drumul judeţean afectat de avalanşe este singura legătură auto. Primele case sunt la aproximativ un kilometru de DJ 750. Deocamdată, nu am avut nicio solicitare mai deosebită. Elevii nu sunt afectaţi, pentru că există şcoală chiar în mijlocul satului “, Vasile Costea, primarul din Scărişoara

Drumul judeţean care face legătura între comuna Gârda de Sus şi satul Gheţari rămâne blocat în două puncte.„Zăpada adusă de pe versanţi mai este pe DJ 750 în două puncte, în zona cheile Ordâncuşii.În punctual cel mai critic zăpada are o înălţime de 5 metri şi sse întinde pe o distanţă de 12 metri“, a declarat Ioan Stan de la ISU Alba.

În continuare există pericol de producere a unor noi avalanşe în zonă.

 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite