Dovada ştergerii din istorie a unui împărat roman în urmă cu 1.800 de ani, descoperită în Cetatea Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monede romane pe care este reprodusă figura împăratului Caracalla
Monede romane pe care este reprodusă figura împăratului Caracalla

Inscripţia aminteşte de răzbunările politice care erau la ordinea zilei în Roma antică. Numele fratelui împăratului Caracalla apare şters în sensul propriu al cuvântului, lucru interpretat ca o sentinţă mult mai dură în ochii romanilor, decât eliminarea fizică.

Inscripţia apare pe o lespede de piatră şi a fost descoperită pe şantierul arheologic din zona fostului parc Custozza., loc în care au apărut dovezi ale rămăşiţelor  Palatului Principia, clădirea comandamentului castrului Legiunii a XIII – Gemina.

Arheologii susţin că inscripţia  aminteşte de un episod politic sângeros desfăşurat acum mai bine de 1800 de ani în Roma antică.

În text  apare şters numele coîmpăratului Geta (Publius Septimius Geta), tocmai fratele împăratului Caracalla (Marcus Aurelius Antoninus). Cei doi, fii împăratului Septimius Severus, au fost asociaţi la domnie după moartea tatălui lor, survenită în 211 d.Hr. Este anul în care Caracalla îl ucide pe Geta şi porunceşte ca fratele său să fie şters din istorie.

Potrivit istoricilor, răzbunările politice pentru scaunul imperial de la Roma , se terminau adesea prin eliminarea fizică a adversarului. Mai mult, răzbunarea îl urmărea pe cel învins şi dincolo de moarte. Din acest motiv, o sentinţă mult mai dură în ochii romanilor era ştergerea numelui celui învins din istorie, aşa numita  damnatio memoriae. În astfel de situaţii numele perdantului era radiat de pe toate inscripţiile, iar statuile care-l înfăţişau erau ridicate de pe socluri şi topite.

Placa pe care este reprodusă inscripţia este acum la Muzeul Unirii, pentru a fi restaurată şi pusă în valoare.Arheologii susţin că textul inscripţiei va fi făcut public întegral, numai după ce va fi publicat  în reviste de specialitate.

Primele două săpături arheologice de control din zona fostului parc Custozza , din Cetate, începute în urmă cu o lună, confirmă previziunile cercetătorilor, că  aici se „ascunde “ Palatul în care a locuit comandantul Legiunii a XIII-a  Gemina. În cel mult o lună de zile, arheologii trebuie să decidă dacă vor continua cercetarea şi dacă ceea ce vor descoperi va fi valorificat insitu, adică la faţa locului.

Cercetătorii au stabilit că zona fostului parc era punctul de întâlnire a celor două drumuri romane principale care traversau castrul militar de la Apulum, ridicat în jurul anului 125 d. Hr, pe vremea împăratului Hadrian.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite