Spitalul din Alba Iulia se reorganizează. Vezi aici cum va arăta şi ce funcţii se desfiinţează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua organigramă a primit undă verde din partea Ministerului Sănătăţii şi va fi pusă în practică în perioada imediat următoare. După reorganizare secţiile care sunt mai solicitate de pacienţi vor primi paturi în plus. Două dintre ele vor fi comasate, iar medicii care vor funcţie de conducere trebuie să o câştige prin concurs.

Documentaţia de reorganizare a unităţii medicale de urgenţă din Alba Iulia a fost depusă la Ministerul Sănătăţii în urmă cu două luni, imediat după schimbarea echipei manageriale. Proiectul a primit abia la sfârşitul săptămânii trecute girul autorităţilor centrale.

Două secţii comasate, două compartimente noi

„Noi eram dispuşi în această lună să dăm înapoi Spitalul, dacă Ministerului Sănătăţii nu ar fi emis avizul pentru documentaţia depusă de noi la începutul lunii mai. Din păcate ne-am lovit de găştile din minister, care au fraternizat cu unii medici din cadrul Spitalului Judeţean, care nu doreau reorganizarea. Din punctul meu de vedere reorganizarea înseamnă eficienţă pe toate planurile şi era necesară“, apreciază Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.

Conducerea Spitalului susţine că în noua organigramă nu se vor mai regăsi, în primul rând, aşa numitele secţii duble. „Criteriul  pe care le-am luat în calcul a fost eficienţa, atât din punct de vedere economic, cât şi al condiţiilor hoteliere. Practic, va râmâne câte o secţie, atât de Chirurgie, cât şi de  Ginecologie. Astfel, va rămâne doar câte un şef de secţie“, a precizat Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului de Urgenţă Alba.

Ca elemente de noutate vor fi  înfiinţate două compartimente: de pneumologie şi de  Terapie Intensivă, ultimul  pe secţia de Neurologie. „Aici vrem să optimizăm supravegherea pacienţilor care necesită rerapie intensivă, ca să nu-i mai plimbăm între ATI şi Neurologie“, a mai explicat managerul.

30 de paturi în plus pentru cronicii cu boli psihice

Conducerea Spitalului dă asigurări că schimbăriile nu vor afecta şi numărul de paturi actual, 763.  De câştigat vor avea secţiile care sunt mai solicitate de pacienţi, precum Neurochirurgia care a câştigat trei paturi în plus,  şi Oncologia, unde sunt prevăzute şase paturi pentru îngrijiri paleative. Au fost aprobate patru paturi în cadrul Spitalului şi  pentru pacienţii care fac dializă, care sunt acum transportaţi la staţia de Dializă.

Cel puţin teoretic, noua organigramă ar trebui să rezolve şi aglomeraţia întâlnită pe secţia de Psihiatrie, care are 65 de paturi. Medicii pun creşterea numărului de  pacienţi cu probleme psihice acute şi cronice şi pe seama trecerii, de la 1 aprilie, a Spitalului din Baia de Arieş, care avea o secţie de specialitate pe lista celor desfiinţate.

„Avem un număr mare de pacienţi care, până la închiderea spitalului din Baia de Arieş,  se adresau medicilor de acolo. În medie, se prezintă lunar în jur de 60 de persoane , atât cu probleme psihice  acute, cât şi cronice. Practic, am ajuns cea mai grea secţie din Alba, dacă ne raportăm la cazurile grave care ajung la noi. Facem faţă cu greu situaţiei“, a spus Adriana Macavei, şefa secţiei de Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă din Alba.

„Am primit aprobare de la Ministerul Sănătăţii să mărim numărul paturilor de la 65 la 70. Cea mai notabilă modificare pe această secţie este cea legată de suplimentarea numărului de paturi pentru pacienţii cu afecţiuni psihice cornice, de la 5 la 35. Creşterea era necesară după închiderea Spitalului de la Baia de Arieş, când noi am preluat toată patologia cronică de psihiatrie din judeţ“, a completat managerul.

Toate funcţiile de şef de secţie, la concurs

Punerea în practică a organigramei implică şi scoaterea la concurs a celor 16 funcţii de şef de secţie.  „Tot ce înseamnă contract de administrare trebuia evaluat anul trecut, pentru că legea aşa spune, o dată pe an, iar la trei ani expiră. Deocamdată, au fost semnate acte adiţionale la contractele şefilor de secţii , care sunt expirate. Noi aşteptăm avizul Consiliului Judeţean în acest sens“a încheiat Nicoleta Coşarcă.

„Cel mai probabil concursul pentru şefii de secţii va avea loc în a doua parte a lunii septembrie. Un lucru este cert, va fi organizat cu aceeaşi corectitudine cu care a fost şi cel pentru funcţiile de conducere. Obiectivul nostrum este să rămână cine este cu adevărat profesionist“, mai spune şeful administraţiei judeţene.

„Singurii care ar putea fi afectaţi de reorganizare ar putea fi cei încadraţi ca şi personal TESSA, dar acum nu ştim numărul exact“, mai spune managerul unităţii medicale. „Este un prim pas pozitiv, modelul ar trebui urmat şi de alţi directori de spitale din Alba. Aşa ştim unde ne aflăm, cum vom putea încadra personal de specialitate şi, în final, să simtă şi pacientul“, a declarat Marius Sepi, lider Sanitas Alba.

Personalul medical va fi reconfigurat în funcţie de necesarul secţiilor şi ar urma să fie scoase la concurs atât posturi de medici, cât şi de asistente şi infirmiere, după formula o încadrare la 7 posturi vacante.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite