Dotare de nivel european la spitalul din Zlatna – Revista presei locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarele locale de astăzi scriu despre noile investiţii de la spitalul orăşenesc din Zlatna şi despre conferinţa despre dictatură care s-a desfăşurat la Universitatea „1 Decembrie 1918“.

Dotare de nivel european la spitalul din Zlatna

Vineri, 4 decembrie 2009, la Zlatna a avut loc o inaugurare la care nu s-au mai înghesuit, ca altădată, oamenii politici, pentru a-şi aroga meritul. (Deşi unii ar fi trebuit să fie prezenţi, din moment ce erau îndreptăţiţi. Din păcate nu ne putem permite în acest moment să vă spunem care anume...) Astfel, după numai o lună de zile de la instalarea sa în funcţie, noul director al Spitalului Orăşenesc din Zlatna, dr. Horea Timiş, a reuşit să pună în funcţiune o unitate de urgenţă de nivel european. După cum ne-a declarat dânsul, aparatura necesară, primită de la Banca Mondială, se afla de doi ani în depozitele spitalului, unde se prăfuia în ambalaj. Cu o investiţie de numai 500 de lei (5 milioane de lei vechi) dr. Timiş a creat circuitele necesare şi, în momentul de faţă, medicii zlătneni care primesc cazuri de urgenţă dar sunt depăşiţi de situaţie (nefiind specialişti), pot cere sprijinul unor specialişti de la Tg.Mureş, care vor urmări toate procedurile aplicate bolnavului, pe un monitor. Unirea.

Conferinţă despre dictatură şi lansare de carte

Universitatea „1 Decembrie 1918” a găzduit o conferinţă susţinută de Antonio Nadal Gonzales, profesor la Universitatea din Malaga Spania – instituţie cu 50.000 de studenţi care are un acord de colaborare cu universitatea albaiuliană. Intitulată „Regimul lui Franco şi tranziţia politică”, conferinţa cercetătorului spaniol a suscitat un veritabil interes din partea cadrelor didactice şi a studenţilor de la secţia de Istorie. Întâlnirea a fost moderată de istoricii Laura Stanciu şi Iacob Mârza, în prezenţa a numeroşi colegi de la universitate (Valer Moga, Eva Mârza, Călin Anghel, Mihai Gligor etc).
Prelegerea invitatului spaniol a fost interesantă şi din altă perspectivă, aceea a paralelismului între societatea românească şi cea spaniolă, ambele ieşite din dictatură de puţin timp la scară istorică. Cu o mică precizare: în Spania comuniştii au luptat împotriva dictaturii şi a crimelor regimului, în România comuniştii au fost la putere, ei au fost de partea dictaturii şi au fost autorii crimelor, abuzurilor şi nedreptăţilor. Informaţia de Alba.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite