Alba Iulia: Dosarul de informator al primarului din Zlatna va fi rejudecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Dosarul de informator al primarului din Zlatna va fi rejudecat
Alba Iulia: Dosarul de informator al primarului din Zlatna va fi rejudecat

Dosarul în care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) solicită constatarea calităţii de informator la fosta securitate a primarului oraşului Zlatna (judeţul Alba), Silviu Ponoran, va fi rejudecat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, vineri, recursul formulat de Ponoran şi a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti. Această instanţă a dat câştig de cauză, în martie 2009, CNSAS-ului.

„Nicu“ şi „Panait“

Primarul Silviu Ponoran este acuzat că în timp ce era student a furnizat informaţii despre persoana la care stătea în gazdă precum şi despre colegii de facultate sub numele conspirativ „Nicu“. După facultate, actualul primar ar fi dat informaţii şi despre colegii de serviciu, sub pseudonimul „Panait“.

"În baza legilor de atunci am dat o singură notă explicativă, şi nu informativă aşa cum susţin cei de la CNSAS. Am scris ceea ce mi s-a dictat. La acea vreme, dacă refuzai să dai astfel de note erai considerat infractor. Dacă mă opuneam riscam să fiu exmatriculat din facultate", a spus primarul Silviu Ponoran.

El a precizat că a încercat să ia legătura cu fostele sale gazde care ar fi putut să-i confirme versiunea însă nici acestea şi nici fiul lor nu mai trăiesc.

Note explicative


"Locuiam la nişte bătrâni care aveau altă religie decât cea ortodoxă. Nu am făcut rău nimănui, este singura notă explicativă pe care am dat-o referitor la nişte persoane. Mai mult, după ce m-au chemat la Securitate să spun tot ce ştiu despre gazdele mele le-am spus şi lor şi i-am avertizat să aibă grijă", a completat primarul.

Silviu Ponoran a recunoscut că a mai dat şi alte note explicative în perioada în care era preşedinte al Cooperativei din Zlatna. "Acestea nu mă incriminează însă pentru că nu se referă la persoane, ci la cantităţi, materiale", a adăugat primarul.

Ponoran a mai spus că a adus ca dovezi la judecători faptul că familia sa a avut de suferit de pe urma comuniştilor. A afirmat că bunicul său a fost declarat chiabur iar tatăl său a fost, din acest motiv, dat afară de la facultate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite